"КОТА 50" ЗА ЛУКУ СПАСА: Драматична борба за опстанак у Суперлиги

М. Блажић

10. 05. 2021. у 21:34

ДРАМАТИЧНА борба за опстанак очекује нас у последња два суперлигашка кола, тако бар изгледа када се погледа табела и тренутни учинак угрожених тимова.

КОТА 50 ЗА ЛУКУ СПАСА: Драматична борба за опстанак у Суперлиги

Детаљ са недељног меча између Радничког и Рада Фото ФК Раднички

Суштински и реално све се своди на то ко ће кога "преварити", завршити лагане бодове и некако се дочепати "коте 50", која гарантује опстанак у елитном рангу српског фудбала.

О количини ненормалности и нелогичности, које красе овдашњи највиши ранг фудбалског такмичења, довољно говоре нестварне серије победа екипа које се боре за опстанак у последњих месец дана. Два кола пре краја, за многе мучног и тешко подношљивог суперлигашког фудбала, дошло се у ситуацију да прва екипа изнад црте има 45 бодова, а да ће за сигуран опстанак бити неопходно "заокружити" учинак на 50.

Погледом на табеле озбиљних европских лига у којима се, такође, такмичи 20 клубова, долази се до закључка да нико није ни близу "паклених српских машина" са дна табеле. До синоћњег меча против Фулама Барнли је четири кола пре краја био у сигурној зони са 36 освојених бодова и потребан му је тек још понеки да би и наредне сезоне играо у Премијер лиги. У Италији је тренутно прва изнад површине Специја са 35 бодова три кола до краја, у Француској Лоријен са 38 два кола до краја, а у Шпанији Ваљадолид са 31 уписаним бодом.

Управо је Шпанија најбољи пример свих нелогичности овдашњег лоптања, јер би са бројем бодова остварених победама у суботу и недељу довољним за опстанак ТСЦ и Металац били у зони која води у Конференцијску лигу. А код нас је, ето, мимо сваке логике и фудбалских резона лука спаса 50 бодова, мада у појединим варијантама расплета могуће је да чак ни то не буде довољно једном од тимова који би се по завршетку 38. кола нашао у троуглу екипа са истим учинком.

Како је овде постало много логичније рачунати ко ће освојити све, а не изгубити поједине бодове, јасно је да ће највише проблема у грчевитој борби за опстанак имати они клубови које очекују међусобни дуели у последњих 180 минута. Реч је о утакмицама последњег кола, где се састају: Вождовац - Јавор и Нови Пазар - Напредак. Теоретски, са 50 освојених бодова само једном клубу у случају (не)очекиваних победа екипа са дна може да се деси да не "накриви" капу 19. маја када буде спуштена завеса на једну од најтужнијих и најсрамотнијих сезона у српској елити. Са мање од 50 освојених бодова на крају спасиће се само један "очајник" и то у троуглу између три тима - Јавор, Вождовац и Нови Пазар.

Узбуђења су пред нама, а сигурно и доста смеха или нервозе, у зависности од тога како ко реагује на последња дешавања у српском фудбалу.

ШЕСТ МЕЧЕВА ОД 13.30

УТАКМИЦЕ претпоследњег кола које директно одлучују о опстанку у Суперлиги играће се у истом термину, у суботу од 13.30 и наћи ће се у мултипреносу Аренеспорт. Реч је о утакмицама: Металац - Нови Пазар, Рад - Мачва, Инђија - Пролетер, Напредак - Младост, Јавор - Чукарички и Златибор - Раднички. У 16.00 истог дана играју: Партизан - Вождовац, а дан раније (16.00): Војводина - Спартак и Радник - ТСЦ, а Бачка - Ц. звезда од 18.05.

КО С КИМ ДО КРАЈА

9. СПАРТАК 50

Војводина (Г)

Рад (Д)

10. ВОЖДОВАЦ 47

Партизан (Г)

Јавор (Д)

11. НАПРЕДАК 47

Младост (Д)

Нови Пазар (Г)

12. ПРОЛЕТЕР 47

Инђија (Г)

Војводина (Д)

13. РАДНИЧКИ 45

Златибор (Г)

Бачка (Д)

14. ЈАВОР 45

Чукарички (Д)

Вождовац (Г)

15. Н. ПАЗАР 45

Металац (Г)

Напредак (Д)

16. РАД 44

Мачва (Д)

Спартак (Г)

л Из Суперлиге су већ испали: 17. Инђија, 18. Златибор, 19. Мачва и 20. Бачка.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)