МЕЊА СЕ ПРАВИЛО ИГРАЊА РУКОМ: Пенали више неће бити тако строго додељивани

Novosti online

05. 03. 2021. у 19:00

МЕЂУНАРОДНИ одбор фудбалских асоцијација (ИФАБ) ревидирао је правила која се тичу играња руком и када играч то уради случајно, више неће бити фудбалски преступ.

МЕЊА СЕ ПРАВИЛО ИГРАЊА РУКОМ: Пенали више неће бити тако строго додељивани

ФОТО: ЕПА

Оваквих ситуација има много, а са растућим бројем пенала претходних година и услед употребе ВАР технологије, играња руком тешко су могла да промакну оку технологије, кад се то већ деси са арбитрима.

Правило се мења од јула ове године, што ће бити спас у ситуацијама сличним оној у којој се скорије нашао Марко Гобељић.

Њега је на утакмици против Милана лопта погодила у руку после ударца играча “росонера” и шпански арбитар је после прегледања ВАР снимка досудио пенал.

Може се полемисати да ли је Гобељић делом и намерно подигао руке тамо где су биле, али је чињеница да је бар део реакције био инстинктиван.

- Тумачење инцидената са играњем руком није увек било конзистентно због недовољно добрих примена правила и чланови су потврдили да није баш сваки контакт руке са лоптом преступ -  наводи се у саопштењу. Додуше, и даље ће за судије бити простора за арбитражно тумачење од ситауције до ситуације.

- У смислу критеријума, у случају када руке чине тело фудбалера неприродно већим, онда судије треба да наставе да реагују по важећим проценама, у зависности од ситуације и кретања фудбалера у њој - пише даље у саопштењу.

Врло је јасно да ће као преступ бити санкционисано кад играч намерно дира лопту руком или када је помера ка лопти.

Такође, на исти начин се посматра и ситуација када место где се налази фудбалерова рука није оправдано и код оваквих ствари ће одговорност и даље бити пребацивана на фудбалере.

Голови који буду постигнути макар и после случајног играња руком неће бити признати, као и они када један играч додирне лопту руком, а онда асистира за погодак.

(НОВА.РС) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)