ЗВЕЗДА ПРОФИТИРАЛА ЗБОГ БАНКРОТА У КИНИ: Актуелни шампион угашен, црвено-белима отписано 1,6 милиона евра

Новости онлине

28. 02. 2021. у 13:22

ЗВЕЗДА ПРОФИТИРАЛА ЗБОГ БАНКРОТА У КИНИ: Актуелни шампион угашен, црвено-белима отписано 1,6 милиона евра

ФОТО: ФК Црвена звезда

АКТУЕЛНИ шампион Кине Ђангсу Сунинг прво је избрисао овај други део из имена, а затим и објавио да се гаси! У једном од најзначајнијих кинеских клубова проглашен је банкрот.

Црвено-бели су тамо продали Ричмонда Боаћија, у једном од најбољих клупских трансфера последњих година. Са истог места су га убрзо и вратили, али његов други мандат у клубу није био толико успешан.

Поред љубитеља фудбала у Кини, ова вест је веома важна и за европски фудбал. Како у Италији, тако и код нас.

Последњих дана су стизале информације да црвено-бели нису у потпуности исплатили трансфер нападача из Гане Ђангсуу, па ће потенцијални дуг за Боаћија нестати са гашењем кинеског шампиона. Подсећамо, Црвена звезда је Ричмонда Боаћија у фебруару 2018. године продала за 5,5 милиона, да би га само шест месеци касније купила за 2,5 милиона од истог тима.

По једном од последњих финансијских извештаја црвено-белих, постојало је дуговање од чак 1,6 милиона евра за нападача који је у Београду провео два мандата. Уколико Звезда у међувремену није измирила те обавезе, дуг ће бити умањен јер клуб који потражује новац престаје да ради.

''Сунинг је напустио кинески фудбал. Због суочавања са многим детаљима око којих нема контролу, Ђангсу више не може да пружи гаранције континуитета, Ђангсу престаје да постоји. Престаће с функционисањем рад клуба'', наводи се у саопштењу које се појавило у току ноћи.

Претходне сезоне Ђангсу је освојио прву титулу у клупској историји, а у овом тренутку поред бонуса за освајање тог трофеја, играчима дугује и минимум три плате из претходне сезоне. Питање је како ће се ти проблеми решити јер клуб практично престаје да постоји. Поред првог тима биће угашене и све млађе категорије, као и женски део клуба.

А када се прича о гашењу кинеског клуба, каква је судбина друге екипе у истој породици?

Велике проблеме у функционисању могао би да има и милански Интер, који спонзорише иста група као Ђангсу. Због великих финансијских проблема у којима се налази италијански тим, њима је хитно потребно чак 200 милиона евра. И то само да би покрили тренутне трошкове, заостале плате запослених у клубу и трансфере који су већ обављени, а нису плаћени.

Кинези ужурбано траже фонд који би желео да инвестира у Интер, постане мањински или већински власник, али се за сада нису појавиле праве понуде. Можда ће оне стићи тек ако екипа Антонија Контеа освоји титулу, након деценијске паузе.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)