ИСКРЕНИ ХОЛЕНДЕР: Партизан је мој пун погодак

М. БЛАЖИЋ

17. 01. 2021. у 19:22

ИСКРЕНИ ХОЛЕНДЕР: Партизан је мој пун погодак

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

РОЂЕН је у Србији, дружење са лоптом је започео у родном Крагујевцу, да би га неуобичајен фудбалски пут на пуних 11 година одвојио од српског фудбала, све до октобра прошле године када је стигао у Партизан као позајмљени фудбалер Лугана.

Филип Холендер је као тинејџер по завршетку основне школе отишао у Мађарску "трбухом за крухом", стекао и статус репрезентативца наших северних комшија, али је Србија увек и у свему била његов први избор.

Многи су се знајући његов пут и тренутни статус у репрезентацији Мађарске, па и због презимена питали како говори српски, а чињеница је да је он за све ове године боравка у Мађарској константно говорио наш језик.

- У сталном сам контакту са породицом, пријатељима, кроз каријеру сам био у контакту са много играча који су стигли са ових простора, тако да ту није било ништа спорно. Мађарски сам научио као врло млад у академији Хонведа, али ни дан-данас не могу да кажем да причам одлично или слично као људи рођени тамо - искрен је нападач црно-белих.

Фудбалски почеци су везани за родни Крагујевац.

- Почео сам да се бавим фудбалом са седам година у школи фудбала "Фитнес". После су нас све преместили у Раднички из Крагујевца, са 10-11 година. По завршетку основне школе отишао сам у Мађарску.

Све се, по његовим речима, десило брзо и реализовало још брже.

- Добио сам позив за одлазак на пробу у тамошњу академију у Будимпешти и после десетак дана су ми рекли да желе да останем. Није било лако тако млад момак отићи у иностранство, али и сада кад бих се вратио уназад, опет бих све исто урадио.

СРБИЈА СЕ НИЈЕ ЈАВЉАЛА

ИГРА Холендер са успехом већ три године за репрезентацију Мађарске, пошто у Србији никада није био на "радару".

- У Србији је било неколико неких селективних утакмица и ништа више после тога. У Мађарској сам после пет година боравка стекао право играња за репрезентацију, па је стигао позив - прича Холендер.

Уследила је дуготрајна и плодоносна сарадња.

- Са 17-18 година сам већ почео да играм за Хонвед, помало. Остао сам у том клубу шест година, а са временом проведеном у академији, укупно десет. За репрезентацију сам дебитовао 2018. у последњој години играња за Хонвед.

После десет година играња за Хонвед и сезоне проведене у швајцарском Лугану, уследио је позив који није очекивао.

- Било ми је драго да дођем у Партизан, али и чудно да било ко са ових простора може да ме позове. Нисам мислио да ћу икада играти у Србији. Срећан сам што могу да се представим публици у земљи у којој сам рођен.

Генерални директор Милош Вазура је недавно најавио откуп Холендеровог уговора.

- Прочитао сам ту изјаву. Драго ми је да су у клубу задовољни, то је доказ да сам урадио нешто. Моји снови и жеље се сада поклапају са Партизаном - закључио је Холендер.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)