РЕВОЛУЦИОНАРНА ПРОМЕНА У ФУДБАЛУ: ФИФА донела одлуку - Играчи могу мењати репрезентације!

Novosti online

18. 09. 2020. у 18:09 >> 18:42

РЕВОЛУЦИОНАРНА ПРОМЕНА У ФУДБАЛУ: ФИФА донела одлуку - Играчи могу мењати репрезентације!

Фото: Архива Новости

ДАНАС је одржан 70. конгрес ФИФА, а на састанку је потврђена револуционарна промена у којој се спекулисало месецима уназац.

Светска кућа фудбала је потврдила одлуку по којој ће фудбалери моћи да промене репрезентацију за коју наступају. Међутим, потребно је испунити низ критеријума како би играч то и учинио. 

Занимљиво је да је за ову одлуку гласало 193 делегата, један је био против, неважећих гласова је било седам. 

По словима новог правилника, играчице и играчи моћи ће да наступају за нову репрезентацију уколико испуне следеће услове: 

- За репрезентацију за коју наступају нису одиграли више од три утакмице. 

- У време наступа у тим утакмицама нису били старији од 21 године. 

- Нису наступили на светском првенству или на првенству неке од конфедерација (Еуро, Копа Америка, Афрички куп нација...) 

- Уколико је од последњег наступа у репрезентацији прошло најмање три године. 

- Уколико су у време док су наступали за садашњу репрезентацију имали држављанство државе за коју желе наступати. 

Оно што се на први поглед чини, јесте да ће овај правилиник олакшати богатим земљама "куповину" талентованих репрезентативних играча. Ипак, Фифа је објавила да играч може да се врати наступима за стару репрезентацију у случају да за нову није одиграо ниједан меч. 

Такође, промењен је и критеријум према коме играчи могу да промене држављанство уколико нису играли за матичну земљу. Уколико се играч пресели у нову државу пре 10. године, онда мора имати пребивалиште најмање три године. 

Уколико се преселио између 10. и 18. године мора да живи у новој земљи најмање пет година пре него што испуни критеријум за доделу пасоша. 

Подсетимо, до промена је дошло због играча Барселоне Мунира Ел Хададија који је желео да наступа за Мароко на Светском првенству у Русији, то му није било омогућено јер је 2014. уписао један наступ за Шпанију, у том дуелу одиграо је 13 минута. 

Фудбалер се жалио Суду за спортску арбитражу (ЦАС) који је пресудио против њега, али новом одлуком ФИФА испуњава услове да игра за Мароко јер је од његовог подследњег наступа за Шпанију прошло три године. 

Пратите "Новости спорт" на Фејсбуку 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

FIFA JE MAFIJA

18.09.2020. 18:27

A NACIONALNI TIMOVI VISE NE POSTOJE, sve je smurksano ko bosanski lonac, pogledajte samo svajcarsku reprezentaciju, gde je i sediste FIFA, nije puno bolje ni u ostalim zapadnoevropskim zemljama.