ДРАГАН СИМОВИЋ: Рецепт из привреде пренео сам у фудбал

Ђ. Самоиловић

05. 09. 2020. у 22:39

ДРАГАН СИМОВИЋ: Рецепт из привреде пренео сам у фудбал

Драган Симовић фото: Приватна архива

СПАРТАК из Суботице већ 12. сезону узастопно обитава у суперлигашком друштву, уз стабилне резултате који су им у два наврата донели и излазак у Европу.

Све то се дешавало под палицом Драгана Симовића који се после дугогодишњег руковођења клубом повукао са места председника, али и даље се осећа рука човека који је успехе са поља привреде наставио и на травнатом игралишту на северу Србије.

- Сада сам почасни председник, после 15 година на месту првог руководиоца ту функцију је преузео мој син који је преузео сва оперативна задужења. Спартак је од 2009. стабилан суперлигаш, два пута смо излазили у Европу, и постали смо синоним за здрав клуб који развија младе играче и пласира их на домаће, али често и на страно тржиште - започиње Симовић разговор за "Новости".

А како направити здраву фудбалску причу у Србији?

- Пре фудбала сам се бавио привредом, и убеђен сам да се вођење фирми може поистоветити са вођењем клуба. У оба сегмента је потребна добра визија, планирање, организација, дисциплина, одабир кадрова... Фудбалски клуб може да води неко и ко се не разуме у саму игру. Сваки успешан систем подразумева праве људе на одговарајућим местима.

Ослонац тима са врха државе су млади играчи од којих клуб и живи.

- У Спаратаку нема ниједног играча од 30 година. Прошле сезоне смо имали 23 различита бонус играча. Стратегија клуба је заснована на производњи играча, и 70 одсто буџета нам се заснива на продаји талената - објашњава Симовић.

Кључ успеха је у омладинској школи, која од прошле године има озбиљан кадар у својим редовима.

- Омладинску школу предводи Небојша Вучковић, који је провео десет година у ПСВ Ајндховену. После три дана у Спартаку, обавезао се на уговор од три године. Скаутинг службу нам предводи Владимир Торбица, легенда клуба. На припремама је било 12 играча из омладинске школе, од којих је шест у првом тиму - говори Симовић.

Паралелно са улогом у Спартаку, обављао је улогу председника ФС Војводине, којој се сада потпуно посветио.

- ФСВ је од 2014. много тога урадио. Фудбалом се баве људи који им то није примарни извор приход и жеља нам је да будемо друштвено одговорни. Због мандата у Спартаку, упознат сам са стварима које муче клубове као што су беспарица, непотребни трошкови, нелогична путовања... Мотивишемо их да раде на стварању играча, што се у Србији показало као једини начин да се оствари просперитет и финансијска независност. Поднебље Војводине је непресушни извор талената, а на клубовима је да из њих извуку максимум - истиче Симовић.

Чак шест војвођанских тимова су чланови Суперлиге, што је добар показатељ да се у равници добро ради.

- Када сам дошао на челно место ФСВ рекао сам да морамо да вратимо фудбалске центре. Тада смо имали само два суперлигаша, а сада смо најбројнији. Драго ми је што се буде и неки градови који су нестали са мапе, Сремска Митровица, Зрењанин - апострофирао је челник покрајинског Савеза.

НАМЕШТАЊЕ У МАШТИ ПОЈЕДИНАЦА

СИМОВИЋУ смета што се често доводи у питање регуларност домаћег шампионата.

- И сам сам сведок тога да су Спартакове утакмице често помињане као спорне... Мислим да је у 95 одсто случајева то производ маште појединаца, али и ових пар процената је наравно разлог за бригу. Склони смо скандалима, и када их има и када их нема, и ту сви кривци, од навијача до водећих људи у фудбалу - рекао нам је почасни председник "голубова".

ДОБРОМ АТМОСФЕРОМ ДО ГОЛОВА

ЗА овогодишње успехе Спартака највише су заслужни тренер и спортски директор који су сложили веома добар тим.

- Морам да похвалим и рад тренера Гаћиновића и спортског директора Дунђерског. Екипу краси невероватна атмосфера, у свлачионици, на терену... Резултат тога је да смо уз Црвену звезду најефикаснија екипа првенства - каже Симовић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)