ПРЕДСЕДНИК УЕФА ЧЕФЕРИН ЗА "НОВОСТИ" О АКТУЕЛНОМ ТРЕНУТКУ НАШЕГ ФУДБАЛА: "Србија ће заблистати у Катару"

Н. Иљукић

26. 06. 2022. у 21:00

ПРОМОЦИЈА књиге, радна вечера, па посета Спортском центру Фудбалског савеза Србије.

ПРЕДСЕДНИК УЕФА ЧЕФЕРИН ЗА НОВОСТИ О АКТУЕЛНОМ ТРЕНУТКУ НАШЕГ ФУДБАЛА: Србија ће заблистати у Катару

ФОТО: М. Вукадиновић

Све ово се "спаковало" у дводневну посету председника УЕФА Александра Чеферина, који је трећи пут посетио Београд. Претходна два пута је то било у марту 2017. године, непосредно пошто је изабран за првог човека европске куће фудбала, а други пут у децембру 2019. године када је ФСС славио сто година постојања.

Била је ово идеална прилика да "Новости" сретну Чеферина и поставе му неколико питања на догађају на којем је, изненађујуће упадљиво, било приметно одсуство српских медија.


Наизглед тихи рат који тиња између УЕФА и ФИФА због различитих углова гледања на светски фудбал, није тако невидљив.

- Хајде да не правимо проблем тамо где га нема. Сви знамо да је фудбал већ одавно глобални феномен и да константно постоји потреба да он напредује у свим правцима. Европа је, разумљиво, ту одмакла најдаље, а сарадња са ФИФА може само да унапреди стратегију развоја спорта који је заиста најпопуларнији на свету. Зато и не гледам на неке различите ставове на начин на који га неки други претварају у такозвани сукоб. Њега нема и ми смо срећни што после две године мука које је корона донела свима, па и фудбалу, можемо коначно да видимо пуне трибине стадиона широм Европе и уживамо у фудбалу пуним плућима - почео је Чеферин за "Новости". Овог пута је први човек УЕФА био само један од гостију свог оца Петера на београдској промоцији књиге "Судњи дани", трилеру у коме је чувени словеначки адвокат писао о једној од својих најзахтевнијих одбрана.

Неколико пута нам се свима учинило да светском фудбалу заиста прети судњи дан. Срећом, фудбалери су у пуној форми, публика се вратила на трибине. Чеферин је пре три недеље у Љубљани, на препуним "Стожицама", уживо гледао његове и наше у дуелу Лиге нација Словенија - Србија (2:2).

- Имате легенду на месту селектора репрезентације. Пикси је и данас идол многих генерација фудбалера и оличење најбољих вредности које са собом доносе спорт и посебно фудбал. Тренутак у којем је изабран за селектора и чињеница да се Србија пласирала на Светско првенство су само додатно подигле популарност ваше репрезентације. Верујем да ће Србија са Пиксијем додатно да заблиста у Катару - додаје Чеферин, који је у суботу посетио и Спортски центар ФСС у Старој Пазови, обишао све терене и модеран ВАР центар који се пар пута "загрцнуо" пред крај врло неизвесне сезоне у Суперлиги.

Председник УЕФА је за крај имао и врло јасну поруку:

- Сарадња са свим нашим чланицама је одлична, али она са Фудбалским савезом Србије је на врхунском нивоу. Овде народ воли фудбал и то се види на сваком кораку, од дечјих игралишта између зграда, преко препуних терена у спортским центрима. Не брините за будућност ове игре - закључио је Чеферин. 

ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ У УКРАЈИНИ

ДОГАЂАЊА у Украјини у последња четири месеца прилично су променила и поглед на спортску и фудбалску мапу Европе. На њој нема руских клубова и селекција. Питање за Чеферина је било, отвара ли то можда могућност да се неки други "преко реда" појаве у УЕФА такмичењима?

- Не верујем да ће то да се догоди. Пратимо са пажњом свакодневно ситуацију са Русијом и Украјином. Имамо свој јасан став о томе који смо показали прављењем календара и система квалификација за клупска такмичења ове сезоне - каже Чеферин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОМБА У ХУМСКОЈ: Партизан враћа Адема Љајића