СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: ФИФА мења фудбал за сва времена, ево и како (ВИДЕО)

Новости онлине

19. 10. 2021. у 16:59

ФУДБАЛ би ускоро могао да доживи историјску промену, а она је данас и образложена.

СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: ФИФА мења фудбал за сва времена, ево и како (ВИДЕО)

FOTO: M. Vukadinović

Подсетимо, ФИФА жели да се Светско првенство игра сваке друге године, уместо сваке четврте као досад, па је тим поводом Арсен Венгер, шеф Одељења за развој при светској кући фудбала, за овај уторак и, два дана касније, у четвртак, заказао велики видео-састанак са свим селекторима.

Међу њима се налази и Драган Стојковић Пикси, стратег "орлова" који је управо с легендарним француским стручњаком сарађивао у Нагоји, а њему и светској јавности Венгер је појаснио откуд ова идеја.

Уз детаљније образложење за 211 селектора, чувени Француз је овако, путем друштвених мрежа, у двоминутном појашњењу насловљеном речима "Будућност фудбала", објаснио зашто се залаже за револуционарну промену:

Foto AP

Арсен Венгер

- Као шеф ФИФА Одељења за глобални развој фудбала, размишљао сам како да унапредим фудбал сутрашњице, започео је Венгер своје образложење, а наставио га овако:

- Међународни календар мечева управља балансом између клупских и репрезентативних утакмица, и то тако што одређује датуме у којима играчи наступају за националне селекције. Тренутно тај "баланс" износи 80% наспрам 20% у корист клубова. И, ми желимо да то тако и остане. Али, тренутно формат више не функционише, застарео је.  Са жељом да то побољшамо, направио сам предлог поправљања такмичарског календара.

Мање стани-крени тренутака

- Рецимо, у овом тренутку имамо много "стани-крени" момената у сезони. Односно, много пута се, због репрезентативних обавеза, прекидају такмичења за клубове, због чега испаштају и лиге, и играчи и навијачи. Али, ако бисмо прегруписали квалификације, могли бисмо да смањимо број утакмица и дана за одсуство од клупских обавеза. И, у том смислу, постоје две могућности.

 
Репрезентативни прозори

Прва је да имамо један велики "репрезентативни прозор" у октобру, а друга да постоје два таква "прозора", у октобру и марту. Ово би много упростило такмичарски календар, модернизовало га.

Мање путовања - свежији фудбалери

- Такво прегруписање репрезентативних мечева драстично би смањило путовања репрезентативаца, нарочито оних који путују са једног континента на други. Смањењем и поменутом реорганизацијом квалификација, створили бисмо простор за један смислени, завршни догађај у јуну.

Узбудљиво лето

- Светско првенство или континентални шампионат на две године могли би да се организују на крају сваке сезоне, а да се притом не увећава постојећи број мечева.

Гарантовани предах

- А да бисмо гарантовали да ће играчи имати довољно одмора после великог турнира, убацили бисмо три обавезне недеље одмора по завршетку тог такмичења. Ето, то су моји предлози за будућност фудбала, Желимо да чујемо и друга мишљења и идеје, како бисмо још боље дорадили такмичарски календар, закључио је Арсен Венгер

Венгер је пријатељ, али идеја му је безвезе!

УЕФА се, баш као и Међународни олимпијски комитет, противе овој драстичној промени која би требало да буде стављена на гласање овог децембра, а интересантан је став и селектора Србије.

Драган Стојковић се пре две седмице, на окупљању "орлова" за квалификационе мечеве са Луксембургом и Азербејџаном за Мундијал у Катару, овако осврнуо на прелиминарни, тада још не баш и детаљно објашњени предлог да се Светско првенство игра на сваке две године:

Foto: Tanjug

Драган Стојковић Пикси

- Мислим да је то безвезе! Треба неко да ме убеди у супротно. Арсен Венгер је тај који то форсира, тај глобални фудбал. Иако смо добри пријатељи, али ... ма, какве две године, шта ћемо са Европским првенством, које је можда и јаче такмичење од светског? Уз сво поштовање, фудбал није ни одбојка, ни кошарка, да се стално играју неки светски купови... Фудбал је нешто друго, глобална појава широких маса... Не знам, ако ме неко убеди (у супротно), али - мора се водити рачуна и о играчима, и о њиховим физичким стањима итд. Јер, играчи нису роботи, не треба их такве ни правити, они су људи од крви и меса... Програм је ионако пренатрпан. Светско првенство на сваке две године - изгубиће драж. Мундијал треба да остане на сваке четири године, јер се жељно ишчекује, а овако би изгубио на интересовању, имиџу... Мислим да је на две године стварно безвезе. УЕФА је против тога, а ми треба да штитимо наше. А наше је Европско првенство - истакао је Пикси.

Промене које већ нервирају селекторе

Подсетимо, неке промене које је ФИФА увела већ доводе до приличног су селектори ће имати само седам дана да припреме репрезентације за Мундијал.

Како је прошле седмице открио угледни француски спортски лист "Екип", националне селекције ће, што је досад било нечувано, заиста имати само једну недељу да се спреме за шампионат света који ће 2022. године бити одржан у Катару.


Имајући у виду да је због великих врућина Мундијал са стандардног, летњег термина, померен на јесење-зимски, први меч би требало да се одигра 21. новембра.


А "Екип" открива да ће, према документима ФИФА до којих је дошао, клубови бити дужни да тек 14. новембра пусте фудбалере да се придруже репрезентацијама.


БОНУС ВИДЕО Новак Ђоковић пева "Пукни зоро" - снимак о коме прича Србија
 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)