СИЈАЋЕ "СРБИЈА" У СУРЧИНУ: Цена пројекта је 257 милиона евра, налазиће се пет километара од аеродрома "Никола Тесла"

Н. ИЉУКИЋ

18. 10. 2021. у 20:24 >> 07:43

ЈОШ само неколико административних корака дели нас од камена темељца новог националног фудбалског стадиона.

СИЈАЋЕ СРБИЈА У СУРЧИНУ: Цена пројекта је 257 милиона евра, налазиће се пет километара од аеродрома Никола Тесла

Фото архива ВН

Када ће се "забости" прва лопата на једном од поља на територији општине Сурчин, још се не зна, али Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и Урбанистички завод Београда у понедељак су јавно презентовали будући изглед стадиона, као и комплетну документацију просторног плана и стратешку процену утицаја подручја посебне намене стадиона на животну средину.

Обимна документација, као и јавна презентација до детаља су описали локацију, изглед будућег стадиона, цену овог пројекта, као и потенцијалну спортску, културну, уметничку и едукативну "експлоатацију" објекта, којим би Србија требало да се поноси и чија је укупна цена изградње процењена на 257 милиона евра.

Јавну презентацију је у Градској управи града Београда одржао Божидар Бојовић из Урбанистичког завода Београда.

- Будући стадион ће се налазити на делу градске општине Сурчин, на делу Сурчинског поља, источно од државног пута, код Обилазнице Београд, између петље Сурчин-југ и петље Остружница. На укупно 114 хектара државног земљишта градиће се један од најмодернијих стадиона, из такозване Категорије четири, коју је одредила УЕФА, а објекат ће морати да испуни веома прецизне и строге стандарде ове организације и ФИФА - рекао је Бојовић.

Будући стадион који ће се вероватно звати "Србија", у којем ће бити фудбалска академија, тржни центар, вероватно и музеј Фудбалског савеза Србије, биће један од најмодернијих у овом делу Европе. Када буде био изграђен, вероватно до 2025. године, наша кућа фудбала ће моћи да га кандидује за домаћинство неког од великих клупских такмичења, као што су финале Лиге шампиона, Лиге Европе, Лиге конференција или Суперкупа Европе. Будући стадион је удаљен, јужно, око пет километара од аеродрома "Никола Тесла", а претходним урбанистичким решењима ће са центром Београда и Обреновцем бити повезан железничком пругом Линије 4 "Београдског воза".

фото: ФСС

Сада, када се скоро све види на фотографијама и прецизним урбанистичким плановима, чека се још само одлука о почетку радова на будућем Националном стадиону. До тада ће, пре свих, фудбалска репрезентација да се "шверцује" на стадионима "Рајко Митић" и Партизана, јер УЕФА некако још гледа кроз прсте када нашим клубовима и Фудбалском савезу Србије издаје дозволе за играње фудбалских мечева на њима, јер они одавно не испуњавају услове за то.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)