ДУЛЕ САВИЋ ЗА "НОВОСТИ" О НЕОБИЧНОМ ГЕСТУ ОРЛОВА У ИРСКОЈ: "Свака част Пиксију што није клечао, играчи су због клечања поклекли на крају""

Н. ИЉУКИЋ

09. 09. 2021. у 10:00

ДА сам био на месту наших играча, сигурно не бих клечао пре меча у Даблину! Да ли је клечао шпански судија? Није. Да ли је клечао Пикси Стојковић? Није. Ову двојицу поздрављам, а играчима Србије поручујем да су поклекли пред крај меча зато што су клечали пре његовог почетка!

ДУЛЕ САВИЋ ЗА НОВОСТИ О НЕОБИЧНОМ ГЕСТУ ОРЛОВА У ИРСКОЈ: Свака част Пиксију што није клечао, играчи су због клечања поклекли на крају

FOTO: N. Skenderija

У свом стилу, без длаке на језику је, за "Новости", легенда нашег фудбала Душан Савић прокоментарисао необичан догађај пре дуела Република Ирска - Србија у Даблину, када је домаћин успео да добије дозволу од ФИФА да клечи у пропагирању акције да су "црни животи важни", а клечање свих фудбалера пре утакмица је већ другу сезону заредом део сценарија код острвских клубова и репрезентација.

"Новости" данас откривају како се догодило да део тог сценарија прексиноћ буду и репрезентативци Србије, пошто смо од извора у ФИФА сазнали да је шведски делегат Пер Свард имао разговор на ову тему са учесницима утакмице.

- Видите, Ирцима су и даље важни "црни животи", а ја подсећам и њих и нашу јавност да је убијени човек у Америци имао криминални досије, а да је недуго после тога у тој Америци убијен један Србин, Милан Лончар, док је мирно шетао улицом, а зна се ко га је убио.

Питам још једном због тога, да ли су и "бели животи" важни - додаје Дуле Савић.

"Новости" откривају да  је, према поменутом протоколу ФИФА, делегат на дан утакмице имао састанак са представницима оба савеза и главним судијом. Пошто су Ирци тражили и добили дозволу ФИФА да клече пола минута пред старт меча, делегат је о томе обавестио све присутне и запитао представника гостујуће репрезентације да ли ће исто да учине и играчи Србије, иако је јасно наглашено да нису у обавези да прихвате онакав гест. Када је стигао потврдан одговор, било је јасно да су и наши хтели да се солидаришу са Ирцима, а то је протумачено као знак добре воље. Пошто нико ништа није имао против овог детаља, прича о њему на поменутом састанку је трајала мање од минут, па смо у директном преносу могли да видимо догађај о којем и данас причају навијачи у Србији.

- Какво лицемерје... Пропагатори идеје да не би требало мешати политику и спорт управо наметањем једног става или геста већ више од годину дана директно мешају политику у спорт - додаје легендарни Савић.

МАТИЋ И МАК, ЧАВИЋ И МАЈИЦА

ЗАНИМЉИВО је да, према протоколу ФИФА, селектори оба тима и људи са клупе за резервне играче такође нису били у обавези да клече пре меча. Зато смо и присуствовали сцени у којој селектор Ирске Стивен Кени клечи, а селектор Србије Драган Стојковић стоји поред аут-линије. Ваљало би ових дана питати Немању Матића, фудбалера Манчестер јунајтеда, или пливача Милорада Чавића, шта мисле о свему. Први већ дуго у новембру не носи цвет мака на свом дресу, а други је због натписа на мајици "Косово је Србија" после европског злата у Ајндховену 2008. године био предуго на стубу срама код лицемера у ЛЕН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)