ЈАПАНЦИ ПРЕЗАДОВОЉНИ: Испунили смо своју обавезу као земља домаћин ОИ

Новости онлине

09. 08. 2021. у 11:29

ПРЕМИЈЕР Јапана Јошихиде Суга захвалио је данас становницима те земље што су помогли да се одрже безбедне Олимпијске игре, упркос тешкоћама због пандемије корона вируса.

ЈАПАНЦИ ПРЕЗАДОВОЉНИ: Испунили смо своју обавезу као земља домаћин ОИ

FOTO: AP/Tanjug

Он је напоменуо да су Игре одложене за годину дана и да су одржане под строгим ограничењима.

"Али, верујемо да смо успели да испунимо своју обавезу као земља домаћин", рекао је Суга, захваливши народу на разумевању и сарадњи.

Летње Олимпијске игре које су трајале 17 дана одржане су углавном без навијача, спортисти су били изоловани и морали су да напусте Јапан убрзо по завршетку такмичења.

Суга је истакао да су Игре биле доказ истрајности, а похвалио је и јапанске спортисте који су освојили 58 рекордних медаља.

"Једни су освојили медаље, други нису, али сви њихови наступи су били дирљиви", рекао је јапански премијер, који је о Олимпијским играма говорио на свечаности у Нагасакију где је обележена 76. годишњица америчког нуклеарног напада.

Суга је критикован због тога што је "наметнуо" Игре и поред тога што јавност у Јапану није желела да се оне одрже током пандемије.

Јапан је до сада забележио милион случајева инфекције и више од 15.700 смртних случајева због корона вируса, што је далеко боље од многих земаља. Међутим, делта варијанта вируса убрзава његово ширење.

Нови дневни случајеви у Токију су се више него удвостручили током Олимпијских игара, са 2.884 забележих у понедељак, што је укупно 252.169 случајева у префектури. Док се болнице у Токију пуне тежим случајевима, скоро 18.000 људи са благим симптомима болести је изоловано код куће.

Истраживања јавног мњења показују да подршка Сугиној влади стално опада, али се владајућа странка нада да ће крај Олимпијских игара преокренути тај тренд, пре избора који се очекују на јесен.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)