НАЈЛУЂА ТРКА СВИХ ВРЕМЕНА: Вархолм оборио светски рекорд, још шесторица поправили најбоље регионалне, националне или личне резултате

С. ЖАРКОВИЋ

03. 08. 2021. у 20:21

КАДА тројица првопласираних трче брже од олимпијског рекорда Кевина Јанга (46,78) који је до овог јула пуних 29 година био светски рекорд, а петопласирани у трци би на ОИ у Рију освојио прво место, онда је јасно зашто многи данашњутрку на 400 метара са препонама сматрају најбољом икада истрчаном.

НАЈЛУЂА ТРКА СВИХ ВРЕМЕНА: Вархолм оборио светски рекорд, још шесторица поправили најбоље регионалне, националне или личне резултате

ФОТО: АП

У њој је Норвежанин Карстен Вархолм (25) победио са 45,94 секунде, срушио сопствени светски рекорд за 76 стотих делова секунде и први у историји трчао испод 46 секунди.

Берсеркери су били викиншки ратници који су се пред сваку битку доводили у стање транса у коме нису осећали ни страх ни бол, а управо тако је деловао норвешки "викинг" данас, бодрећи се на стартном блоку препознатљивим урликом и ударањем у прса. Кренуо је Вархолм у маниру спринтера на 100 метара, као да је испаљен из топа, и на половини трке одмакао толико да је изгледало да му је сат једини противник до краја.

Метрономски прецизно је прескакао препоне, као да их не дотиче, а између њих спринтао попут гепарда, ка ономе што је изгледало као сигурно прво место. Али Американац Реј Бенџамин имао је друге планове, у последњих 90 метара изронио је ниоткуда и дисао за вратом Вархолму, тако да је на претпоследњој препони изгледало да би му могао преотети већ виђено злато, јер су трчали у линији. Тада је Норвежанин стиснуо зубе, извукао из себе последње атоме снаге, када ноге, по сопственом признању није више ни осећао, и као први пројурио преко циљне линије, цепајући на крају мајицу попут Супермена и Новака Ђоковића.

- Не могу да верујем, било је тако брзо. Много пута су ме питали о савршеној трци... Рекао сам да она не постоји, али ово је нешто најближе томе - изјавио је на крају трке Вархолм, који је овим објединио европску, светску и олимпијску титулу.

Реј Бенџамин морао је на крају да се задовољи сребреном медаљом, иако је трчао невероватних 46,17, Бразилац Алисон дос Сантос (46,72) освојио је бронзу, а у трци је оборено још шест националних и регионалних рекорда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)