ПОЗНАТО ПРВИХ 10 ФИНАЛИСТА ЕВРОСОНГА: Србија и Ураганке се боре у четвртак за пролазак у финале

Новости онлине

18. 05. 2021. у 20:45 >> 00:14

НАКОН годину дана паузе, гледаоци широм Европе и света вечерас ће имати прилику да поново гледају такмичење за најбољу песму Старог континента – „Песму Евровизије“.

ПОЗНАТО ПРВИХ 10 ФИНАЛИСТА ЕВРОСОНГА: Србија и Ураганке се боре у четвртак за пролазак у финале

Фото: ЕПА

Околности су мало измењене због пандемије, али чар такмичења – јединство, заједништво и повезивање музиком – и даље су ту. У вечерашњем, првом полуфиналу наступа 16 земаља, а најбољих десет одлазе у велико финале у суботу.

22:56 У финале иду Норвешка, Израел, Русија, Азербејџан, Малта, Литванија, Кипар, Шведска, Белгија и Украјина.

20:53 Публици су се представили и директни финалисти из Италије, Немачке и Холандије

Вечерас су приказани и делови наступа једног дела директних финалиста. Чули смо делове песама представника Италије, Немачке и Холандије, а њихови наступи у целости биће доступни на званичном Јутјуб каналу такмичења по завршетку преноса. 

22:40 Наступиће земље које иду директно у финале.

22:39 ЗАВРШЕНО ГЛАСАЊЕ, броје се гласови

22:30 Холанђани су нам представили "Моћ воде"

У перформансу који је назван "Моћ воде", изведеном током ревијалног дела, наступиле су холандске уметнице Данила Мишел и Текла Ројтен.
Покушале су да дочарају како су се Холанђани вековима борили са водом, приликом исушивања мора и проширења територије.

22:23 Гласање је почело

Гледаоци из Србије не могу да гласају у полуфиналу у којем се наша земља не такмичи.

Представнице Србије, група "Hurricane", наступа у четвртак, у другом полуфиналу.

22:22 Каква судбина на крају вечери очекује Дестини са Малте

Малта је изабрала младу певачицу Дестини за свог представника. Она је веома популарна међу обожаваоцима "Песме Евровизије", пошто је победила на верзији овог такмичења за најмлађе у Софији 2015. године.

Вечерас се представила песмом Je me casse и у сребрно-ружичастој варијанти поручила свим момцима "да се губе".

22:17 Представници Украјине са песмом "Шум" и електро-фолклором

Украјину ове године представља група "Go_A", а чини се да су наступом успели да извуку максимум из своје песме Шум. Своју музику сврставају у жанр који се назива електро-фолклор.

Фото: принтскрин/РТС

Песма из Украјине је једина која је у потпуности изведена на матерњем језику ове године.

22:15 Наступ Украјине и Малте затвара прво полуфинално вече.

Украјинска песма је једина ове године која нема стране речи.

22:12 Азербејџан је довео "Мата Хари" на сцену евровизије

Азербејџан представља певачица Ефенди, која је још једна у низу оних представника који су били одабрани за прошлогодишњи "Евросонг".

Пре прошлогодишњег одабира, Ефенди је пет пута покушавала да буде представник своје земље, али се такмичила и у музичким програмима у Казахстану.

На сцени у Ротердаму су је уз песму Mata Hari пратиле четири плесачице.

22:07 Румунска представница је донела "Анестезију" на сцену

Из Румуније је у Ротердам стигла Роксен, коју делегација те земље описује "уметнички лавиринт који има задивљујући глас", а постала је популарна у својој земљи након што је сингл отишао на врх топ-листа.

Фото Притнскрин/РТС

Песма спорог ритма, уз наступ на сцени која је била задимљена, свакако је "анестезирала" гледаоце, како у дворани, тако и оне код куће.

22:03  Из Израела стиже Еден са песмом "Set Me Free"

Брзу песму донела нам је представница Израела Еден, која је рођена у тој земљи, а порекло вуче и из Етиопије.

Певањем је почела да се бави од 11. године, а музички узори су јој Бијонсе, Џенифер Хадсон и Крис Браун.

Певајући песму Set Me Free, Еден нам је представила своје вокалне способности, за које многи кажу да су високе колико и звиждук.

21:57 Белгија је наступила  са баладом – "Погрешно место"

Белгију представља група "Hooverphonics", која је била изабрана да представља ту земљу у Ротердаму и прошле године. Изводе песму The Wrong Place.
Постоје већ 25 година и уживају велику популарност у Белгији, а певачица се уочи такмичења вратила у бенд из којег је изашла 2008. године.
Својим тамним и камерним наступом спустили су лопту целог преноса и дају нам осећај да помислимо као да смо на "погрешном месту".

21:52 "Време цури" поручује нам Албина из Хрватске

Хрватску представља млада певачица из Сплита Албина, која је карту за Ротердам добила захваљујући победи на фестивалу Дора.

Студира енглески језик, а живи са баком, која јој је највећа животна потпора.

На сцени је била са четири плесача, а у једном тренутку видели смо како се су се поред Албине појавиле четири двојнице. Све то захваљујући вирутелној реалности.

21:48 Кипарског „Ђавола“ на сцени је сменио „Пали анђео“ из Норвешке

Норвешку представља певач Тикс, који ужива велику популарност најмлађих музичких обожавалаца.

Аутор је многих светски познатих песама, међу којима се највише издваја Cute But Psycho, коју изводи Ава Макс.

Фото: Принтскрин /РТС

Тикс је вечерас једини бели анђео, окружен је анђелима црне боје, а наступ прати и пиротехника у великом обиму.

21:42 Ватрени наступ кипарске представнице Елене Цагрину

Грчка певачица Елена Цагрину изабрана је да представља Кипар, на којем је популарна у истој мери као и у родној земљи.

Широј јавности постала је позната након такмичења у грчкој верзији шоуа Ја имам таленат, а након пет година проведених у групи, започела је соло каријеру и ређала хитове.

Фото: Принтскрин /РТС

У Ротердаму пева песму El Diablo, а изузетно занимљив наступ прати огромно огледало које се при крају наступа подиже, а на сцени остаје назив песме у пламену.

21:38 Из Ирске нам стижу „Мапе" уз несвакидашњи наступ и мало одлагање

Представница Ирске је кантауторка Лесли Рој, која је пореклом из околине Даблина. Тренутно живи у Њујорку, а њене песме су певали многи светски познати певачи, попут Адама Ламберта и Медине.

Себе сматра великим обожаватељем „Песме Евровизије" и због тога је, наводи, уложила велике напоре да наступ буде савршен.

Песму MAPS прати несвакидашњи наступ, који се састоји од великог броја покретних елемената на сцени, а завршава се широким кадровима који снимају читаву сцену и показују конструкцију наступа.

Представници Ирске било је потребно мало више времена да се припреми за наступ, па је водитељка морала да импровизује и анимира гледаоце у дворани и код куће.

21:28 Представник Северне Македоније је засијао на сцени

Васил из Северне Македоније се током детињства преселио у САД, а још као тинејџер је певао у дечјем хору у Чикагу.

Музичко образовање је наставио у Милану и Торонту, што му је дало прилику да наступа у преко 50 улога у оперским аријама на сценама у Италији, Канади, Немачкој, Швајцарској, САД, Великој Британији и Француској.

Фото: Принтскрин /РТС

Уз песму Here I Stand имате осећај као да гледате Дизнијеве филмове, а Васил се побринуо да визуелно употпуни ову бајковиту баладу и засија на сцени у правом смислу те речи.

21:24 Аустралија није стигла до Ротердама, али се ипак такмичи

Представница Аустралије Монтењ је, због пандемије коронавируса, одлучила да не доводи у ризик себе и своју делегацију тиме што неће допутовати у Ротердам.

Због тога је вечерас приказан унапред снимљени резервни наступ, који су сви представници морали да припреме, у случају да из неког разлога не могу да дођу у Холандију.

Иза аустралијске представнице видели смо много боја, што је у складу са називом песме - Technicolour.

21:21 Тусе из Шведске: Чујете ли милион гласова

Представник Шведске Тусе Чинза допутовао је у Ротердам захваљујући убедљивој победи на шведском „Мелодифестивалену“. Вечерас изводи песму Voices.

Има 19 година, а већ је успео да победи у шведској верзији Идола 2019. године. Рођен је у ДР Конгу, а од детињства живи у Шведској.

Фото: Принтскрин /РТС

На сцени је са четири плесача који му помажу да звучи као милион „Гласова“.

21:17 „Рускиња“ се песмом бори за права жена и деце

Манижа представља Русију занимљивом, али и другачијом песмом у односу на оно што смо навикли од највеће земље света на „Евросонгу".

Певачица, која је рођена у Таџикистану, труди се да мешавином различитих језика кроз своје песме пренесе друштвено важне поруке о правима жена и деце, али и о толеранцији.

Фото: Принтскрин /РТС

О томе говори и песма Russian Woman, коју прати оригиналан наступ током којег се на екрану појављују и жене различитих занимања и друштвеног статуса.

21:13 Ана Соклич пева за Словенију

Словенија је одлучила да поново одабере Ану Соклич за представницу на „Евросонгу“, пошто је прошле године на националном фестивалу успела да се избори за пут у Ротердам.

Ана се музиком бави од најранијег детињства, а често је своје песме изводила уз пратњу Симфонијског оркестра РТВ Словенија.

Вечерас нам се представила песмом Amen у којој смо могли да уживамо у њеном изванредном гласу и сликама природе које су се смењивале на екранима иза ње.

Занимљиво је да ће са песмом истог назива у четвртак наступити и представник Аустрије Винсент Буено.

21:10 „Дискотека" из Литваније отвара такмичење

Лед на „Евросонгу" ове године пробијају представници Литваније, група "The Roop", која своју земљу представља са песмом Discoteque.

Литванска група је један од представника који је требало да учествују на прошлогодишњем такмичењу. Поново су победили на националном избору за представника Литваније и добили карту за Ротердам.

Жута одела, ружичаста позадина и занимљиви покрети главни су елементи наступа у литванској „Дискотеци“.

21:07 У дворани се налази 3.500 гледалаца

Такмичењу вечерас присуствује 3.500 гледалаца који су, да би присуствовали такмичењу, морали да донесу доказ о негативном пи-си-ар тесту.

21:04 Овогодишњи Евросонг има четири водитеља

Вечерас, али и током другог полуфинала и финала, у ротердамској „Ахој арени" угостиће нас Шантал Јансен, Едсилија Ромбли, Јан Смит и јутјуберка Ники де Јагер, познатија као NikkieTutorials.

Фото: Принтскрин /РТС

21:02 Евросонг се вратио – почело је прво полуфинале!

Такмичари пролазе кроз последње припреме, светла се пале, почиње „Песма Евровизије“ у „Ахој арени“ у Ротердаму.

На почетку, слушамо победника „Евросонга“ у Тел Авиву 2019. године Данкана Лоренса, који нам представља своју нову песму Feel Something.

20:55 Гледаоци из Србије вечерас не могу да гласају

Према правилима „Песме Евровизије“ у полуфиналу могу да гласају гледаоци и чланови жирија чији се представници такмиче.

Представнице Србије, група "Hurricane" наступају у другом полуфиналу у четвртак, тако да гледаоци из Србије вечерас не могу да гласају за своје фаворите.

20:50 Вечерас наступа 16 земаља, у финале одлази најбољих десет

Током вечерашњег полуфинала чућемо представнике Литваније, Словеније, Русије, Шведске, Аустралије, Северне Македоније, Ирске, Кипра, Норвешке, Хрватске, Белгије, Израела, Румуније, Азербејџана, Украјине и Малте.

Уочи проглашења финалиста, имаћемо могућност да погледамо и делове наступа троје директних финалиста из Италије, Немачке и Холандије, а њихови наступи ће у целости бити доступни на званичном Јутјуб каналу "Песме Евровизије" по завршетку преноса.

20:45 Прво полуфинале Евросонга ускоро почиње – како можете да гледате вечерашњи шоу

Након годину дана паузе, гледаоци широм Европе и света вечерас ће имати прилику да поново гледају такмичење за најбољу песму Старог континента - „Песму Евровизије".

У вечерашњем, првом полуфиналу наступа 16 земаља, а најбољих десет одлазе у велико финале у суботу.

У вечерашњој, првој полуфиналној вечери наступају представници Литваније, Словеније, Русије, Шведске, Аустралије, Северне Македоније, Ирске, Кипра, Норвешке, Хрватске, Белгије, Израела, Румуније, Азербејџана, Украјине и Малте.

Имаћемо могућност да погледамо и делове наступа троје директних финалиста из Италије, Немачке и Холандије, а њихови наступи ће у целости бити доступни на званичном Јутјуб каналу "Песме Евровизије" по завршетку преноса.

Група Hurricane, наступа у четвртак, у другом полуфиналу, због чега гледаоци из Србије вечерас не могу да гласају.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)