КРАЈ ЗЛАТНИХ ГЛОБУСА? Глумци и компаније бојкотују холивудско удружење страних новинара због недостатка различитости

В. М. П.

11. 05. 2021. у 23:50

ХОЛИВУДСКА звезда Том Круз (58) вратио је сва три Златна глобуса, које је добио 1990. и 1997. као најбољи глумац у филмовима "Рођен 4. јула" и "Џери Мегвајер", и 2000. за најбољег споредног глумца у филму "Магнолија".

КРАЈ ЗЛАТНИХ ГЛОБУСА? Глумци и компаније бојкотују холивудско удружење страних новинара због недостатка различитости

Фото Фото АП/ Фото Википедија

Тиме се придружио све дужој листи познатих личности и компанија које бојкотују Холивудско удружење страних новинара (ХФПА), организатора доделе награда Златни глобус, јер међу својих 87 чланова, из 55 земаља, немају ниједног црног новинара.

На листи су и "Нетфликс", "Амазон", као и америчка телевизија Ен-Би-Си, која је у понедељак саопштила да неће преносити церемонију доделе Златних глобуса 2022, због недостатка различитости и транспарентности, али остављајући могућност да то уради 2023. ако се ствари среде. Из "Ворнер броса" су саопштили да ће престати са пројекцијама и другим догађајима за ХФПА, све док се нешто значајно не промени. Извршни директор "Нетфликса" Тед Сарандос навео је у писму да не верују да ће се ХФПА борити против системске разноликости, што наговештава да ће се и та стриминг платформа повући са доделе Златних глобуса. Америчка невладина организација ГЛААД такође је прозвала ХФПА због недовољне укључености када је реч о ЛГБТ популацији.

Скарлет Јохансон, Марк Рафало, Том Круз, Фото ЕПА

Глумица Скарлет Јохансон (36), која је четири пута била номинована за Златни глобус, али га ниједном није освојила, позвала је колеге из филмске индустрије да се прикључе бојкоту ХФПА.

- Као глумица која промовише филм, од мене се очекује да учествујем на конференцијама за штампу и доделама награда - навела је Јохансонова у саопштењу.

- У прошлости је то често значило суочавање са сексистичким питањима и примедбама одређених чланова ХФПА, који су се граничили са сексуалним узнемиравањем. То је разлог зашто већ годинама одбијам да учествујем на њиховим конференцијама.

ДРАСТИЧАН ПАД ГЛЕДАНОСТИ

ЦЕРЕМОНИЈА доделе Златних глобуса доживела је пад телевизијске гледаности последњих година, али се и даље сврстава међу најгледаније, после Оскара и Гремија. Златни глобуси су 28. фебруара додељени по 78. пут, али су привукли само 6,9 милиона гледалаца, што је пад од 63% у односу на доделу иза 2020, коју је гледало 18,4 милиона људи.

Уз Скарлет су стали и глумци Дејвид Ојелоуо и Марк Рафало. Након буре која је почела још у фебруару, када је "Лос Анђелес тајмс" открио да ХФПА нема ниједног црнца међу члановима, то удружење је саопштило да ће спровести корените реформе, што је брже могуће и што пажљивије. Планирају да до августа приме нових 20 чланова, да оформе Одбор за одговорност, да обуче све чланове како да се понашају, да их не би оптуживали за сексуално узнемиравање.

Иначе, Златне глобусе већ деценијама прате контроверзе које се тичу новинара чланова ХФПА и њихових напора да спрече друге да се придруже удружењу. Један од највећих скандала десио се када је ХФПА доделио Златни глобус Пији Задори за "најбољу нову звезду", за улогу у филму "Лептир" из 1981, који је критика "сахранила". Награда јој је припала након што је њен тадашњи супруг, израелски милијардер Мешулем Риклис, све чланове ХФПА частио путем и забавом у Лас Вегасу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)