ДА ОПЕТ ЗАСВИРАЈУ ТРУБА И ВИОЛИНА: Организатори сабора у Гучи, Прањанима и Ивањици надају се публици

В. ИЛИЋ

09. 05. 2021. у 10:24

ОРГАНИЗАТОРИ највећих манифестација у Србији, попут сабора трубача и виолиниста, као и чувене ивањичке "Нушићијаде", надају се да ће овога лета поново моћи да угосте на стотине хиљада гостију.

ДА ОПЕТ ЗАСВИРАЈУ ТРУБА И ВИОЛИНА: Организатори сабора у Гучи, Прањанима и Ивањици надају се публици

Фото Танјуг

Вирус корона, да подсетимо, прошле године одложио је све народне светковине, што је био велики губитак, пре свега финансијски, за локалне самоуправе - Лучане, Горњи Милановац и Ивањицу, а ове године челници ових општина чекају добре вести, јер, како кажу, епидемијска ситуација, срећом, све је повољнија.

У престоници трубе - Гучи ускоро се очекује састанак организационог одбора Сабора трубача на ком би требало да се установе сви детаљи везани за одржавање највеће трубачке феште на свету.

- Сабор трубача у Гучи је традиција, која је у својој дугој историји прекинута само једном, и то због вируса корона - рекао нам је Миливоје Доловић, председник Општине Лучани. - То није манифестација коју посећује две, три хиљаде људи, већ на десетине хиљада посетилаца. У техничком смислу, спремни смо за одржавање Сабора, али уз задршку да, ипак, све зависи од епидемиолошке ситуације. С обзиром на то да се имунизација како у целој држави, па тако и у нашој општини одвија по плану, надамо се да ћемо до августа стећи колективни имунитет и да ће Сабор моћи да се одржи. Било како било, ми ове године морамо одржати и обележити Сабор у неком формату, а све зависи од мера које у том тренутку буду биле на снази.

У Горњем Милановцу такође очекују да ће овог августа на падинама Сувобора, у варошици Прањани бити одржан Сабор виолиниста, који је уједно и најмасовнија манифестација у овој општини.

- Надамо се и верујемо да ће наша држава до почетка лета вакцинацијом поразити највећу пошаст 21. века, и да ће се наши сабораши коначно поново окупити у Прањанима, да славимо победу живота над смрти, али и у част краљице свих инструмената, виолине - казао је први човек општине Горњи Милановац и Саборског одбора Дејан Ковачевић.

И у Ивањици, општини домаћину "Нушићијаде", која се сваке године одржава крајем августа, спремају се за манифестацију, као да ће она сигурно бити одржана.

- Спремамо се, као да је ситуација редовна, но, на крају ће све зависити од Владиних мера. Уколико људи од струке кажу да је безбедно да "Нушићијада" буде одржана, то ће се сигурно и догодити. Око термина ћемо се тек договарати, али ова смотра је обично одржавана крајем августа - казао нам је председник Општине Ивањица Момчило Митровић.

Трубачки оркестри широм Србије са великим нестрпљењем очекују вести из престонице трубе о евентуалном одржавању и формату Сабора трубача. Веле нам трубачки асови да већ годину и више дана нису уопште свирали, а најтеже им је пало то што нису могли да засвирају у Гучи.

- Гуча је колевка трубе и одатле све креће. Од самог Сабора зависи на крају и колико ће који оркестар те и наредне године, до идућег Сабора, бити популаран, колико ће тезги имати и колико ће пара зарађивати. Зато је за нас посебно важно одржавање Сабора и верујемо да ћемо овог августа моћи да увесељавамо народ у Гучи, као и ранијих година. Ужелели смо се свирки, а вероватно и љубитељи трубе - закључио је Марко Трнавац, чувени трубач из Мршеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор