ОТКРИВЕНЕ ТАЈНЕ АФЕРЕ "ПРОФЈУМО": Аманда Кое, ауторка серије "Суђење Кристини Килер" о догађају који је уздрмао британско друштво

М. Ј. М.

21. 04. 2021. у 11:39

НОВАЦ, моћ, утицај и лепе девојке, увек су идеална комбинација за скандале и магнет за таблоиде.

ОТКРИВЕНЕ ТАЈНЕ АФЕРЕ ПРОФЈУМО: Аманда Кое, ауторка серије Суђење Кристини Килер о догађају који је уздрмао британско друштво

Фото Промо/Епик драма

Када је, тог спарног летњег поподнева 1961. године, британски министар одбране Џон Профјумо позвао свог пријатеља, доктора Стивена Ворда и упознао га са његовом новом музом, Кристином Килер, прелепом црвенокосом 19-годишњакињом, није ни слутио да је својој каријери ставио омчу око врата.

Али тада није пресудио само себи. Његова страствена афера била је највећи политички скандал у историји Велике Британије, а неки сматрају и најуспешнија тајна акција совјетске шпијунске машинерије, којом је оборена читава лабуристичка влада.

Више од пола века било је потребно Британцима да начну ову рану и кроз серију "Суђење Кристини Килер" (Епик драма, 21.00, средом) пред светом проговоре о највећем поразу унутрашње политике.

У ексклузивном интервјуу за "Новости", Аманда Кое, сценаристкиња и ауторка серије, открива нам који је од два скандала који се везују за ову аферу - таблоидни или политички, у очима британске нације био већи и како се данас доживљава афера "Профјумо."

 

Аманда Кое - Фото Промо/Епик драма

- Прича о овом скандалу у нашем друштву живи врло дуго. За странце је она и даље енигма, а чини ми се да се и Британци у њој држе општих места која су им путем медија, деценијама смислено пласирана, с намером да се санира штета и умање последице бродолома већег од оног који је доживео Титаник - поручује Кое и додаје да је управо тај недостатак информација био њена инспирација.

* Зашто Британце толико боли Кристина Килер?

- За многе је то само секс-скандал, фијаско Профјумове политике коме је кумовао Стивен Ворд. Има ту увек и примеса руских шпијуна и ко зна чега још. Мене је занимало то што никада нисмо чули ко је била Кристина Килер, једва пунолетна девојка у неправедној борби са медијима и уиграном политичком машинеријом.

* Да ли сте кроз ову серију желели да је одбраните?

- Не. Моја намера је била да заузмем неутралну позицију, али да аферу "Профјумо" сагледам кроз очи жена које су у њој учествовале, Кристину, њену пријатељицу Менди и Профјумову супругу Валери, која је пре удаје већ била позната глумица и имала завидну каријеру. Међутим, она је мистериозно одлучила да после његовог секс-скандала остану у браку. Судбине тих жена ставила сам у први план у овој причи о мушкарцима.

СТРАХ ОД КРИСТИНЕ

АУТОРКА серије "Суђење Кристини Килер", Аманда Кое открива да су је, док је истраживала ову тему о којој је знала готово све, ипак изненадили неки детаљи.

- Први шок доживела сам када сам "чешљајући" националну архиву и претражујући исечке из медија тих дана, записе са саслушања, али и суђења, наишла на велики број имена и података који су и данас "затамњени". Да ли је могуће се да наше друштво и после толико времена плаши да неким тајнама погледа у очи?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)