ОТКРИВЕНА ТАЈНА ПЕСМЕ "ВИДОВДАН": Написана је за 5 минута, а ова певачица је одбила да је сними - Гоцу је прославила

Новости онлајн

19. 04. 2021. у 11:25

ЧУВЕНА песма "Видовдан" винула је у звезде фолк певачицу Гоцу Лазаревић, а њен аутор Милутин Поповић Захар открио је све о њеном настанку.

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ПЕСМЕ ВИДОВДАН: Написана је за 5 минута, а ова певачица је одбила да је сними - Гоцу је прославила

Фото: Принтсцреен/РТС

Он је испричао да је нумера настала уз посебан благослов, али и да му се у току стварања приказао лик патријарха Павла и да је потом целу песму написао за 5 минута.

- Песма је настала тако што сам ја позван од стране директора ПГП-а и он је рекао да га је замолио секретар патријарха Павла да се, пре прославе 600 година од Косовског боја, направи 10 песама о Косову. Избор је пао на мене, не знам како ни зашто. Било је ту и других добрих композитора, али ја сам добио и изгледа да сам оправдао поверење. То је најбоље што сам урадио у животу. "Видовдан" пева пола света, не само Срби" - започео је.

- У кратком времену сам имао ту инспирацију, а како и не бих кад сам одрастао на верским песмама у Лозници, у Тршићу, где сам и рођен. ‘Видовдан’ је настала последња у низу које сам направио. Ово ми нећете веровати… Ја сам пола дана осећао страшну грозницу, нисам знао како се зовем. Од беса сам сео на под, и одједном… Видео сам лик патријарха Павла. Као да ми је послао поруку, преко неке силе Божанске… Ја сам за 5 минута написао и мелодију и све строфе! За 5 минута, а у мени је то врило месец дана, откако сам почео да радим. Ето… После два дана смо кренули у снимање. Изгледа као фантазија, сањарија… Али, није - рекао је Захар својевремено.

Такође, оно што је мање познато публици је да је "Видовдан" прво понуђен Весни Змијанац, о чему је Гоца говорила у једном јутарњем програму.

- Весна није желела да угрози своју југословенску популарност, да се неком не замери. Није ком је речено, него ком је суђено - рекла је тада.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)