ПОСЕБНЕ МЕРЕ ЗА ФЕСТИВАЛЕ: "Лавфест" и "Егзит" предложили план за музичко отварање Србије наредних месеци

Г. Ћировић

19. 04. 2021. у 10:33

ПОСЛЕ више од годину дана живота без музичких догађаја и фестивала, коначно стижу позитивне вести.

ПОСЕБНЕ МЕРЕ ЗА ФЕСТИВАЛЕ: Лавфест и Егзит предложили план за музичко отварање Србије наредних месеци

Фото: Лавфест

Угледајући се на примере и праксу из европских земаља попут Шпаније, Велике Британије и Немачке, врњачки "Лавфест" и новосадски "Егзит" покренули су иницијативу под називом Safe events Serbia којом су дефинисана четири потенцијална сценарија за нормализацију живота и враћање музичким догађајима у нашој земљи.

Иницијатива је покренута са циљем креирања посебног и провереног пакета мера, како би се у Србији ускоро могли организовати догађаји већег формата. Осим фестивала "Лавфест" и "Егзит", иницијативу су подржали и крагујевачки "Арсенал фест", београдски "Бир фест", Удружење промотера и тикетинг агенција Србије, као и покрет "Спасимо музику". На састанку са представницима Града Београда усвојена је одлука да се протокол Иницијативе поднесе Влади Србије, и уз мере прописане од Завода за јавно здравље, усвоји као основни документ за поступно враћање нормалном животу у целој Србији.

- Задовољни смо што је наша иницијатива послата Влади Србије - рекла је Златана Павловић, директорка врњачког "Лавфеста". - Понудили смо четири потенцијална сценарија у оквиру којих је могуће враћање ивент индустрије на ниво од пре појаве вируса, као и нормализација живота у нашој земљи. На Влади је да одлучи да ли ће их допустити и уз које мере.

Организатор "Егзита" Душан Ковачевић истиче да су Србија и Велика Британија лидери у вакцинацији, и да за "отварање" треба узети управо британски пример.

- Велика Британија ће од средине маја дозволити догађаје до 10.000 људи, а од 21. јуна укинути све рестрикције - наглашава Ковачевић. - Неопходно је младима дати визију нормалног живота и послати поруку наде. Тиме ћемо их позвати да носе маске, да се вакцинишу и поштују мере опреза. То је најбржи начин да превазиђемо ову кризу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)