ДОЧЕКАО ДА СВИРАМ УЗ СВОГ ИДОЛА: Саша Локнер о сарадњи са Мартином Тарнером из чувеног "Вишбон еша", раду на представи "Мачор у чизмама"...

М. Ћунковић

19. 04. 2021. у 09:45

ЧУВЕНИ клавијатуриста и аутор, члан Бајагиних "Инструктора" Саша Локнер, ових дана се поноси несвакидашњом сарадњом. Нумера легендарног британског бенда "Вишбон Еш", Everybody needs a friend, са албума Wishbone four из 1973, добила је нову верзију, у извођењу оригиналног певача и басисте чувеног састава, Мартина Тарнера, и његовог актуелног бенда, а српски музичар се појављује као специјални гост.

ДОЧЕКАО ДА СВИРАМ УЗ СВОГ ИДОЛА: Саша Локнер о сарадњи са Мартином Тарнером из чувеног Вишбон  еша, раду на представи Мачор у чизмама...

Фото Марина Пешић

Локнера, такође, видимо у споту, заједно са члановима бенда, где су се сви, због пандемије ковида 19, снимили у кућним условима. Обрада је посвећена пре годину дана преминулом Маркусу Солнеру, који је био велики пријатељ Тарнеровог садашњег састава, и њихов менаџер за Азију.

- Био сам клинац у Земуну у основној школи, тадашњој "Гоце Делчев", сада "Мајка Југовића" - на необичан начин почиње за "Новости" Локнер причу о повезаности са "Вишбон Ешом", која датира још из 1980. - Имали смо физичко напољу, а они су, у склопу европске турнеје, свирали три концерта у Југославији. Наступали су у земунском "Пинкију", и каснила је опрема. Њихови "роудији" су замолили нас клинце који смо ту били около, да им помогнемо да је брзо унесу. Профа нам дао вољно да одемо са последња два часа, и тако смо ушли на концерт. Ту сам се упознао са бендом, мој брат (музички критичар Бане Локнер, прим, М. Ћ.) је донео албуме да нам се потпишу. "Вишбон Еш" су две године касније поново свирали у Београду, у хали "Пионир".

Када су Бајага и "Инструктори" 2019. наступали у Лондону, њихов пријатељ Дејан, који тамо држи продавницу инструмената, повезао је Локнера са Мишом Николићем, садашњим гитаристом у Тарнеровом бенду.

Локнер са Тарнером и његовим бендом

- Они се сад зову "Мартин Тарнер екс Вишбон Еш", јер први гитариста Енди Пауел има право на оригинално име - објашњава Саша. - Миша, који је професор гитаре у Лондону, питао ме је пре неколико месеци, да ли бих гостовао на њиховом издању, и најавио да прво избацују овај сингл. То им је чувена балада са четвртог албума. Прихватио сам, наравно. Чланови бенда су ми послали снимке гитаре, баса и бубња, и пилот-вокал, и онда сам ја одсвирао у кућном студију у Бежанијској свој део. Њима се то свидело, а моја ћерка Кети је снимила видео како свирам. Кад све ово прође, они ће имати велику промоцију. Вероватно ћемо још сарађивати на њиховом новом албуму, а постоји шанса да као гост одсвирам нешто са њима. Они оригинално немају клавијатуристу у бенду.

Локнер је, у последње време, доста заузет око заједничког рада са Бајагом на музици за дечју представу "Мачор у чизмама", у режији Југа Радивојевића, на сцени позоришта "Бошко Буха".

- Премијера је 29. априла. Радимо интензивно - мало у позоришту, мало у студију. Игра "прва лига" овог позоришта, на стари текст Игора Бојовића, за који је добио Стеријину награду. То ће бити модернији приступ, онако како се раде последњи мјузикли на Бродвеју. Рецимо, као "Хамилтон", који је последњих година тамо "разглавио". Драго ми је да, после краће паузе, опет радимо у "Бухи", и да је Бајага, овога пута, узео учешће. То је матично позориште моје супруге Иване.

ПАНДЕМИЈА КОРОНЕ КОСИ ЕМОТИВЦЕ

МНОГО музичара, Сашиних пријатеља, преминуло је у последње време, првенствено од последица короне.

- Веома тешко се носим са тим - очекиване су речи Локнера. - То није само код нас, у свету је отишло много великих имена. Толико њих умре у јединици времена, да је тешко разлучити, ожалити, истрпети ту тугу и бол. Нисам ни сањао да могу да дочекам дан без Мише Алексића и Драгољуба Ђуричића, то су двојица неуништивих. Па Војкан Борисављевић, о Ђорђу Балашевићу да не говорим. Изгледа да глумци, музичари, сви ми који смо емотивно осетљива категорија, најбрже страдамо у пандемији.

ЗОВУ НАС ЗА ЛЕТЊЕ ФЕСТИВАЛЕ, АЛИ...

УПИТАН да ли мисли да ће бити летње сезоне концерата, музичар се насмешио.

- Надамо се и спремамо се за то, полако али сигурно - вели за наш лист Локнер. - Постоје позиви за крај јуна, јул, август, за велике фестивале у региону. Да ли ће до њих доћи - то је виша сила. Не зависи од нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)