ПУБЛИКА ЈЕДИНИ ЖИРИ: Најављен повратак фестивала "Београдско пролеће"

М. Ћ.

18. 04. 2021. у 09:18

БЕОГРАДСКА "Комбанк дворана", бивши "Дом синдиката", има циљ да некада престижни фестивал "Београдско пролеће", који је настао на јучерашњи дан, пре тачно 60 година, поново оживи у новом руху, након што је права за ту смотру и бренд откупила од Удружења музичара џез, забавне и рок музике.

ПУБЛИКА ЈЕДИНИ ЖИРИ: Најављен повратак фестивала  Београдско пролеће

Фото А. Станковић

У плану је да, по побољшању епидемиолошке ситуације, поново на добро знаној позорници, наступе великани домаће забавне сцене.

На првом фестивалу одржаном 17. и 18. априла 1961. у "Дому синдиката", једини жири била је публика. Наступили су Ђорђе Марјановић, Предраг Гојковић Цуне, Тереза Кесовија, Лола Новаковић, Нада Кнежевић, Душан Јакшић... Победничка песма је била "Анђелина", чије су верзије изводили Ђорђе Марјановић и аутор Радослав Граић. Друго место освојио је, такође, Ђорђе Марјановић са песмом "Нек прође зима", док је треће место припало Марку Новоселу за нумеру "Валови". Фестивал се временом ширио у музичко-програмском смислу, па су се од 1971. године организовале такмичарске вечери нових градских песама и романси и дечје забавне музике. За "Београдско пролеће" многи сматрају да је било у рангу са изузетно значајним Опатијским фестивалом, а нису била ретка ни поређења са планетарно чувеним италијанским фестивалом у Санрему.

На иницијативу Уметничког ансамбла "Станислав Бинички" и недавно преминулог композитора и диригента Војкана Борисављевића, од 2009. до 2011. године су у "Дому синдиката" одржавани концерти евергрин музике "Пролеће у Београду", где су наступали Ђорђе Марјановић, Лола Новаковић, Мики Јевремовић, Лео Мартин, Бисера Велетанлић, Неда Украден, Маја Оџаклијевска, Радмила Караклајић, Зафир Хаџиманов, Љиљана Петровић, Борис Бизетић, Бети Ђорђевић, Ладо Лесковар, "Лутајућа срца", Тереза Кесовија и други. Фестивал "Београдско пролеће" накратко је био обновљен 2014. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)