ПЛАТИ ПА - ПЕВАЈ: Рокери траже додатни новац због емитовања њихових песама у "Звездама Гранда"

М. ЋУНКОВИЋ

17. 04. 2021. у 08:15

ФОЛК музика је доминантна годинама у музичком такмичењу "Звезде Гранда", али, поготово у последње време, све више учесника бира и поп-рок нумере.

ПЛАТИ ПА - ПЕВАЈ: Рокери траже додатни новац због емитовања њихових песама у Звездама Гранда

Фото: АТА Images

Питање је, међутим, како ће то изгледати у будућности јер су, по речима члана жирија Ђорђа Давида, поједини српски рок музичари забранили да се њихове песме изводе у овој емисији без посебне финансијске надокнаде. Њему је такав став колега несхватљив и разочаравајући.

- Нећу из пијетета да помињем имена људи са којима имам добар однос, и које поштујем - каже, за "Новости", Ђорђе Давид. - Моја улога у "Гранду" је, између осталог, да путем најорганизованије продукције у земљи, покушам да пласирам рокенрол који је на радио и ТВ станицама запостављен. Изузетак су "двестадвојка", Радио Београд 1, Накси ту и тамо. Рокенрол се по медијима пушта у невременима, а ово је варијанта да иде у ударном термину. Нико ме у "Гранду", почев од Саше Поповића, није било чиме условљавао шта ћу својим кандидатима да дам да певају. Напротив, руке су нам одрешене. Јављали су се неки јахачи апокалипсе чије ме мишљење тангира као опало лишће у јесен, али када сами музичари тако нешто раде, то је аутогол. Хвала богу, рокенрол прича је веома богата.

Ђорђе Давид истиче чиме је посебно разочаран:

- Ово нисам доживео ни од једног колеге из Хрватске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, већ из Србије. То је болан моменат, нама непријатељ ни у једном сегменту није потребан.

Покушали смо да дођемо до званичне реакције "Гранд продукције", међутим, портпарол Весна Милановић је изјавила да су и они сазнали за целу причу путем медија, и да су у гужви око јучерашње прославе седмог рођендана Гранд телевизије.

Фото: Архива "Новости"

ГАЛЕ КЕРБЕР: НАШЕ ПЕСМЕ - СЛОБОДНО

МЕЂУ песмама из рокенрол миљеа које се изводе у "Звездама Гранда", али и другим сличним музичким такмичењима су и хитови групе "Кербер". Фронтмен нишког бенда Горан Шепа Гале не спада међу оне који се буне, напротив:

- Неколико момака је то изванредно изводило, и пријало ми је да чујем да неког интересује рокенрол на тај начин. Одлично су певали. Претпостављам да емисија редовно плаћа тантијеме. Ми накнадно нисмо ништа тражили, нисам нешто против тога. Драго ми је да песме живе.

Упитан шта мисли о ставу колега који се буне, Гале каже:

- Вероватно има нешто дубље. Свако има право да тражи нешто. Потоје прописи које су за све једнаки, ауторска права иста. Свако има право да можда за себе тражи више, мени је то у реду. Важно је да се нешто плаћа од свега тога, да то не иде баш у ветар.

Ђорђе Давид је навео да став сличан Галетовом имају и Драги и Жика Јелић, легенде "ЈУ групе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)