СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ЈУГОВИЗИЈЕ? Лепу Брену жири није волео, а овај познати певач вечито је био други - Ево ко је био апсолутни победник (ВИДЕО)

Novosti online

07. 03. 2021. у 17:25

ЈУГОВИЗИЈА је чувено такмичење које је трајало од 1961. године до 1992. године, када су се бирали представници који ће учестовати на „Евровизији“ и тада бранити заставе највеће државе на Балкану. Тадашња Југославија на највећем такмичењу на свету учестовала је свега 27 пута, а изостала је пет пута.

СЕЋАТЕ ЛИ СЕ ЈУГОВИЗИЈЕ? Лепу Брену жири није волео, а овај познати певач вечито је био други - Ево ко је био апсолутни победник (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

За овај период на „Југовизији“ су побеђивали певачи и музички бендови из скоро свих шест социјалистичких република од којих се састојала Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Песме су изводили уметници из Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније, Србије и Црне Горе. Музичари из Хрватске су били најуспешнији на такмичењу „Југовизије“, победили су 12 пута, а извођачи из Македоније ниједном нису освојили прво место. Али постоје многе песме које су постале велики хитови, а да никада нису отишле на „Евровизију“. За многе од њих се чак и не зна да су свој пут до публике почеле на „Југовизији“.

Ивана Банфић се прославила

Тада певачица на почетку каријере, Ивана Банфић покушала је да се избори за одлазак на велико такмичење. Отпевала је песму „Дај поведи ме“ давне 1991. године и освојила треће место. Али то јој није убило снове и она је наставила да ради на себи, те је деведесетих постала једна о великих звезда Хрватске. Њој је „Југовизија“ послужила као одскочна даска.

Мишо Ковач разочаран

Чувени Мишо Ковач учестовао је на такмичењу 1983. године и освојио десето место са песмом „Посади цвет“. Мало је рећи да је био веома разочаран овим пласманом, али су његов наступ и те како знали да цене како колеге, тако и публика. Они су га и бодрили када је гласање завршено.

„Денис и Денис“ направили хит

Група из Ријеке „Денис & Денис”, у чијој групи је била Марина Перазић, са песмом “Браћа Гримм и Андерсен” освојила је треће место 1986. године, а песма је убрзо постала велики хит.

Сузана Манчић као изненађење

Веровали или не, на „Југовизији“ је наступала чувена лото девојка Сузана Манчић. Песма „Време нежности“ 1987. године освојила је једанаесто место, а она је својом харизмом побрала симпатије, али не толико гласовне.

Брена из два покушаја

Лепа Брена два пута је наступала на „Југовизији“. Али према оценама које је добила, долази се до закључка да није била омиљена када су у питању чланови жирија. Први пут Лепа Брена и „Слатки грех“ наступају са песмом „Ситније, Циле, ситније“ 1983. године и тада освајају седмо место. Следећи пут је то било са песмом „Мики, Мићо“ 1986. године, али овај састав који је харао читавом Југославијом осваја тек десето место.

Тонију замерили укључења из Војводине

Иако се „Југовизија“ одржала у Сарајеву, певач Тони Цетински 1991. године се укључио из Новог Сада са песмом „Марина“. Тони је освојио тек осмо место, али су му многи замерили што се представио на новосадској телевизији. Сви су сматрали да је то учинио зато што у том тренутку у Војводини није била велика конкуренција, те је Тонију било лакше да се представи, али му ни то није донело победу.

Калиопи Букле неславно прошла

Освојила је десето место, а двадесет пет година касније чувена македонска певачица Калиопи успела је да оде на „Евровизију“, али као представница Македоније. Први пут за одлазак на ово престижно такмичење борила се 1987. године са нумером „Емануел“ и освојила десето место, али су је тада сви приметили, као и њен раскошни глас.

Неда Украден у финишу изгубила

Велико име у Југославији тих година била је Неда Украден. Она се борила за прво место са песмом „Шај, роде, шај“ и освојила осмо место. Уместо ње 1986. године на такмичење је отишла Дорис Драговић.

Слађана и Дадо оставили печат

Један од највећих хитова који су представљени на овом такмичењу била је нумера “Негде изван планета” коју су извели Слађана Милошевић и Дадо Топић. Песма је освојила 1984. године тек шесто место, али је до данас остала омиљена.

Јосипа очекивала победу

Песма коју многи знају “Где Дунав љуби небо”, а коју изводи Јосипа Лисац, завршила је на деветом месту на такмичењу 1987. године. Тада су многи очекивали, као и сама извођачица, да ће ова нумера победити.

Беби Дол и “Бразил”

Многи су предвиђали да ће Беби Дол имати велику каријеру, а све што је радила наилазило је на интересовање публике. Она је 1983. године наступила са нумером “Руди” и тада освојила шесто место. Исте године победу је однео Даниел Поповић са песмом “Џули”. То је није обесхрабрило, па је нумером “Бразил” обележила последњу „Југовизију“ 1991. године на којој је тријумфовала.

Викторија пета по реду

Београдска група “Викторија” са песмом “Рат и мир”, која ће деведесетих постати велики хит, наступила је 1990. године на „Југовизији“. Освојила је пето место, али је ова песма обишла читаву Југославију, а Снежани донела огромну популарност.

Влада Калембер жене бацио у транс

Жене су обожавале Владу Калембера, а он је са бендом „Сребрна крила“ и нумером „Јулија и Ромео“ покушао да се избори за одлазак на „Евровизију“ давне 1982. године. Међутим, освојио је четврто место. Али две године касније успео је да победи на „Југовизији“ сапесмом “Ћао аморе” и брани заставе тадашње Југославије на највећем музичком такмичењу.

Жељко није био задовољан пласманом

Жељко Самарџић једно време наступао је у групи „Рондо“, певали су песму „Линда“ давне 1984. године, када су освојили десето место. Самарџић тада није крио незадовољство, али га је публика одлично прихватила.

Бориса Новковића победила Тајчи

Борис Новковић и група „Ноћна стража“ са нумером „Дајана“ освојили су друго место 1990. године. Победу је однела чувена Тајчи, али је Борис успео да направи хит песму која је и данас тражена.

Оливер био стално на корак до победе

Легендарни музичар Оливер Драгојевић и Зорица Конџа са песмом „Срећа је тамо где си ти“ давне 1990. године освојили су треће место, што је многе изненадило. Међутим, две године раније Оливер је такође био у такмичењу са нумером „Џени“, која је освојила друго место.

Масимо вечито други

Чувени Масимо Савић чак два пута је на „Југовизији“ освајао друго место. Први пут 1987. године с нумером „Само један дан“, а потом две године касније с песмом “Плави анђео”.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)