ФАРБА СЕ НИЈЕ НИ ОСУШИЛА, А ЂОЛЕТОВ ЛИК ЈЕ ПРЕЦРТАН: Вандали уништили мурал Балашевићу, огласили се аутори (ФОТО)

Novosti online

07. 03. 2021. у 17:10

САМО неколико сати након што је осликан, мурал "Живети слободно", посвећен недавно преминулом кантаутору Ђорђу Балашевићу, уништен је у Пожеги.

ФАРБА СЕ НИЈЕ НИ ОСУШИЛА, А ЂОЛЕТОВ ЛИК ЈЕ ПРЕЦРТАН: Вандали уништили мурал Балашевићу, огласили се аутори (ФОТО)

Фото АТА Images

Мурал је осликала Иницијатива за Пожегу на Тргу слободе у том граду, водећи се примером многих уметника и градова који су широм Србије и региона поставили успомене на Балашевића.

- Од данас Пожега је један од градова који ће трајно чувати успомену на њега. Био је један од нас. Певао најлепше песме, проповедао о миру, тражио правду, ширио љубав и толеранцију... Живео је вођен једноставним принципима: да се увек и свуда буде ПРЕ СВЕГА ЧОВЕК и да се воли човек, без обзира ком се Богу моли и под којом заставом стоји. Смрт Ђорђа Балашевића означила је духовну смрт Југославије. Жалили су од Вардара до Триглава наши родитељи, ми и неки нови клинци. Његов одлазак изазвао је плиму емоција у региону, несвакидашњи осећај заједништва и сете за неким прошлим временима.

- Склад, јединство и вера у људе надвили су се над трговима, стихове непролазног стваралаштва певале су усне Србина, Хрвата и Бошњака... То је могао само Балашевић. Велики си, панонски морнару, од тебе се имало шта научити! Муралом на коме је осликан Ђорђе Балашевић Иницијатива за Пожегу исказује поштовање према уметнику и посвећује га свима који величају љубав, слободу, живот. Он се налази у тзв. ,,ТУНЕЛУ", на Тргу слободе. И тако вам је то - са добрим Ђолетом, симболика је неизбежна. Нека нас његов вредносни систем и слободарски дух изведу из тунела у коме смо сада - поручили су из Иницијативе крај новонасликаног мурала.

Добра воља и порука љубави у Пожеги ипак није потрајала. Фарба се још није ни осушила, а Ђолетов лик је прежврљан. Прецртана је и порука "Живети слободно", а вулгарне слике додате су на зиду усред града.

- У ноћи између суботе и недеље, тек неколико сати након што је осликан, оскрнављен је мурал посвећен Ђорђу Балашевићу и као што смо нагласили свима онима чији је вредносни систем заснован на љубави и толеранцији, рехабилитацији мира, наде и вере у људе. За сада непознати вандали оштро су се успротивили наметању слободарског духа. Јер шта рећи о неком ко на поруку "живети слободно" има одговор какав можете видети на фотографији? Сматрамо да су тиме увређена његова поданичка осећања. Постоје људи који не разумеју љубав, племенитост, хуманост и слободу. Постоје такви људи и у Пожеги. Уништили су мурал и нацртали своју поруку. Свакоме нека је на част!

- Шопенхауеров екстремни песимизам каже да ми живимо у најгорем од свих могућих светова. Да је овај свет за длаку гори - не би био могућ. Једини рецепт за срећан живот, по њему, су екстремно ниска очекивања. Иницијатива за Пожегу је имала екстремно ниска очекивања од појединаца (или групе појединаца) заслепљених мржњом, случајним становницима овог града, када се одлучила да ради мурал са ликом Ђорђа Балашевића. Није било потребно бити видовит (ни посебно паметан), па претпоставити да ће се догодити ово што се и догодило - да ће вандали (неки пожешки комплетни иди***) под окриљем ноћи уништити сваки наговештај нормалности. Без обзира на ниска очекивања, тешко је помирити се са стварношћу у којој неко прецртава поруку "ЖИВЕТИ СЛОБОДНО!" Шта може бити у глави том створењу? Он се залаже за ропство, шта ли? Симболично, вандали нису успели да дохвате песницу пркоса и отпора. И нека баш то буде порука за будућност! Иницијатива за Пожегу наставља борбу за нормално друштво и град слободних људи. Овакве ствари чине нас још јачим. Да се послужимо једним цитатом из често помињаног филма ових дана: "Само ви, децо, радите свој посао." Ми ћемо свој - поручили су из Иницијативе.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)