ПРЕМИНУО САЊА ИЛИЋ: Оснивач "Балканике" изгубио битку са короном

Novosti online

07. 03. 2021. у 13:53

ПРЕМИНУО САЊА ИЛИЋ: Оснивач Балканике изгубио битку са короном

Фото: В.Данилов

ПРЕМИНУО је музичар и фронтмен групе „Балканика" Александар Сања Илић. Илић је умро у 70. години живота, од последица вируса корона, након што је био на респиратору.

Рођен је 1951. у Београду. Његов отац је композитор Миодраг Илић Бели, а брат композитор Драган Илић који свира у Генерацији 5. Један од прадеда му је био академик Јован Жујовић, а други солунац и посланик Алекса Жујовић. Био је ожењен глумицом Златом Петковић.

Када је имао 12 или 13 година, написао је музику на текст Душка Радовића коју је изводио Драган Лаковић. Када је имао 16. година, послао је своју композицију „Песник мира" , коју је певала Лола Новаковић, којом је Југославија требало да се представи на Евровизији 1968. 1976. његову композицију " Бај, бај, бај" извела је Бисера Велетанлић, на истом такмичењу али овога пута у Опатији. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1975 .

Као младић је наступао у групи Враголани, а затим у групи Сан. Његов најбољи пријатељ Предраг Јовичић Трта који је био пјевач групе Сан, погинуо је од струјног удара у току концерта у дворани Чаир у Нишу 1975. У знак сјећање на њега, снимио је албум Успомене. Седамдесетих година 20. вијека је компоновао музику за химну фудбалског клуба Црвена звезда на текст Љубивоја Ршумовића: „Све што смо желели, све што смо хтели. То су нам дали, црвено-бели“. Његова пјесма „Хало, хало” у извођењу групе Аске представљала је Југославију на Пјесми Евровизије 1982. Његова пјесма „Принцеза” у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била је кандидат на југословенском избору за Пјесму Евровизије 1984.

Групу Балканика је основао 1998, а први концерт је одржан 26. јуна 2000. Са Балкаником је наступао на концертима широм свијета. Представљао је Србију на песми Евровизије 2018. у Лисабону, заједно са својим бендом; песма се зове Нова деца. Песма је ушла у финале Евровизије.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Odmazda

07.03.2021. 14:18

Jos jedna zrtva korone, svi odose samo ja osta, a ja sam trebao biti prvi, ja sam taj, a ja zivim i zivet cu, dokle god ima 10 do 50 zvezda na nebu i malih andjela da hodaju po zemlji... Samo jedan zalet, nalet i skok...