ПРОСТА ДУША СЛОВЕНСКА (5): У овој земљи успех се не прашта

Весна ПАНТЕЛИЋ

04. 03. 2021. у 10:16

ПРОСТА ДУША СЛОВЕНСКА (5): У овој земљи успех  се не прашта

Фото Архива "Новости"

ПОЧЕТКОМ деведесетих Балашевић је, због својих ставова, скинут са државних и осталих програма, није га било на телевизији, доживео је чак да у његовом родном граду, за време рата, у режији Радија Нови Сад на стаклу пише "Балашевића не емитовати".

Често су га прозивали да не воли свој народ и своју државу. Он се, како је рекао, једноставно, ту није уклапао, али је то крст који је изабрао и не каје се. Све време је имао подршку своје породице.

- У Милошевићевом режиму су ме већ окрпили као дезертера, аутономаша, издајника, титоисту, хемофилика, електростатика, све што им је пало на памет - сећао се Балашевић.

- Било је тренутака када једноставо нисам могао да певам. Чекао сам када ће то ратно лудило проћи, када ће поново први заједнички језик пронаћи песници и интелектуалци.

Након одржаних 99 београдских концерата, Балашевић је рекао да више неће наступати у Београду, све "док онај непоменик не сјаше са власти и Србија не постане слободна земља". Тако је јубиларни, 100. концерт Ђорђа Балашевића у Београду, одржан у Народном позоришту 4. децембра 2000, у организацији Народног покрета "Отпор", а под паролом "Живети слободно". "Панонски морнар" посветио га је свим грађанима који су ризиковали живот у борби за своје идеале. После 5. октобра први пут је гостовао у Лесковцу. Питао се шта ће у Слобином бирачком месту, СПС упоришту, народњачком центру. Међутим, 3.000 клинаца у публици га је постидело.

ПОРТРЕТ ЖИВОТА МОГ

КАД год би Балашевића, а то је било често, питали која му је омиљена песма, обично је одговарао са: "Није од Балашевића".

- Ал', углавном, има неколико песама које су ми најдраже, нема једна. Једна којом бих увек волео да се представим је песма са албума који не знам више како се зове. Ја сад знам да се песма зове "Портрет живота мог", ал' не знам кад је снимљена, само знам да је волим.

Иначе, композиција "Портрет мог живота" је са осмог Ђолетовог албума "Један од оних живота" из 1993.

Када се Балашевић 2015. спремао да први пут у каријери одржи концерт и у Новом Пазару, нашао се на мети критика медија под контролом Муамера Зукорлића, зато што његове песме "вређају интелигенцију и стварају душевни немир". Посебно им је засметала нумера "О, јебо га бог", познатија као песма "О тетку", јер у њој псује и вређа Бога. Ту нумеру је својевремено певао са својим кумом Цилетом из бенда "Неопланти", али је након његове смрти, Ђоле из пијетета према њему више није изводио на концертима. На бини је рекао да се извињава тетку кога је опсовао пре 40 година.

- Немам никаквих проблема са Богом и не мислим да сам иког увредио - објаснио је тада Балашевић.

- Али, уколико је то некоме потребно, има моје бланко извињење. У Новом Пазару сам весник мира, као што сам био у Сарајеву 1998. То је жаргон, без икакве идеолошке позадине. Они који су се ухватили за ту песму од пре 40 година, очигледно не знају шта сам ја радио наредних 40 година.

Негативни коментари и текстови, ипак, нису утицали на Ђолетове обожаваоце у Новом Пазару, јер су све карте разграбљене за сат и по времена, те је био заказан и други концерт. На питање како објашњава своју популарност, одговорио је:

- Мислим да нас, иако све мање, ипак, још увек има старомодних и романтичних. Моја музика је једноставно таква да наилази на исти одзив где год да свирамо. А свеједно је у ком месту свирамо, сале су свуда пуне. Пре неколико дана одржали смо концерт у Стокхолму, у оној сали где се додељују Нобелове награде, а сада, ево нас у Опову. Нема великих и малих места, већ само великих и малих концерата.

Признао је Балашевић да га неистине боле, јер на то човек не може постати имун.

- Лако је рећи: Не обазирем се на глупости - појаснио је Ђоле.

- Обазирем се, нажалост.

Погађају ме неистине и често ме потпуно избаце из фазона. Кад би знали ови моји душмани колико сам сујетан и рањив, вероватно би много више газили и то користили. У овој земљи успех се не прашта. Такав смо свет. Кад бих пропао, преко ноћи пролупао, пропио се и постао тотални губитник - био бих омиљен. Сви би ме обожавали. Све док сам успешан, док имам породицу, очешљану децу, добар ауто и окречену кућу, говоре - ово је ђубре прорачунато. У мом селу би за таквог рекли - паметан човек.

Сутра: Просечан момак, али натпросечно талентован

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)