ОД ШЛАГЕРА ДО РОКА: У Удружењу композитора Србије представљена "Антологија српске популарне музике"

В. Н.

28. 02. 2021. у 23:24

ОД ШЛАГЕРА ДО РОКА: У Удружењу композитора Србије представљена Антологија српске популарне музике

Фото Фејсбук/Катарина Лазаревић

ПРОМОЦИЈА "Антологије српске популарне музике", у издању Удружења композитора Србије, планирана је као живи догађај, а одржана је у суботу онлајн, због короне.

Реч је о три свеске са нотним записима за глас, клавирску/гитарску пратњу композиција из времена шлагера, фестивала, као и попа и рока, чији су аутори Сергије Страхов, Дарко Краљић, Мирко Шоуц, Боривоје Симић, Жарко Петровић, Радослав Граић, Корнелије Ковач, Војкан Борисављевић, Зафир Хаџиманов, Раде Радивојевић, Бајага, Бора Чорба, Кики Лесендрић, Точак, ЕКВ, "Партибрејкерс", "Ју група".... Неке од песама које су ушле у Антологију су: "Обриши сузе драга", "Април у Београду", "Певам дању, певам ноћу", "Љубав је само реч", "А сад адио", "Сунчана страна улице", "Ако једном видиш Марију", "Девојко мала, песмо мога града", "Ти само буди довољно далеко", "Не иди од мене, злато моје", "Јесења елегија", познатија као "Све моје јесени су тужне"....

- Трилогија "Антологија српске популарне музике" није важна само за најважније удружење музичара у овој земљи, већ је важна и за културу сећања ове земље - рекао је на онлајн промоцији рок новинар и публициста Пеца Поповић. - Зашто то кажем? Ми смо народ који се поноси својом историјом, а врло лако заборављамо ту исту прошлост. Да нема ове три књиге, ми не бисмо имали сазнање о томе како је почела популарна музика у Србији.

Први део антологије шлагера завршава се са 1961. годином, када почиње друга књига о музичким догађајима и фестивалима који су обележили шездесете, седамдесете и делимично осамдесете године. Захваљујући експанзији радија, фестивали су имали велики одјек. Поповић је навео и да су у три књиге антологије и три члана породице Илић - Миодраг Бели, као и синови Сања ("Балканика") и Драган ("Генерација 5"), односно да су Илићи дефинитивно обележили једно време наше музике.

На промоцији су неке од антологијских хитова отпевали и Нада Павловић, Жарко Данчуо, Алекса Вучковић и Милица Спасојевић, уз музичку пратњу Дуде Безухе, Владана Вучковића, Радета Радивојевића, Бранка Марковића и Перице Калуђеровића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)