ПАНДЕМИЈА ПОКАЗАЛА КОЛИКО ЈЕ УМЕТНОСТ ВАЖНА: Слободан Тркуља, за "Новости", пред концерт са "Балканополисом" у Београду 13. марта

Милан Ћунковић

28. 02. 2021. у 12:19

МУЛТИИНСТРУМЕНТАЛИСТА Слободан Тркуља и "Балканополис" наступиће 13. марта у београдској "Комбанк дворани". Цењени музичар се враћа на сцену некадашњег Дома синдиката после две године.

ПАНДЕМИЈА ПОКАЗАЛА КОЛИКО ЈЕ УМЕТНОСТ ВАЖНА: Слободан Тркуља, за Новости, пред концерт са Балканополисом  у Београду 13. марта

Фото В. Данилов

За то време, услед пандемије вируса корона, много тога се променило.

- Ту смо 2019. наступили у склопу Кинеског фестивала светла, кад смо довели једну дивну трупу из унутрашње Монголије - подсећа уметник. - Ја сам био у улози водитеља, и неспретног и лошег преводиоца (смех). Имам утисак као да је ово сад први повратнички концерт, јер у минулих годину дана, колико год да смо желели, због епидемијских мера није било услова да се они одржавају. Јако је специфична ситуација за нас музичаре. Све оно што смо тренирали цео живот, вежбали, пробали да научимо и овладамо, практично је било забрањено, или би представљало једну врсту високог здравственог ризика.

Тркуља, међутим, види светло.

- С обзиром на то да Србија предњачи у вакцинацији у целом свету, делује да смо у мало стабилнијој ситуацији, и дали смо себи за право да организујемо овакав концерт. Разлика је што је само 500 улазница пуштено у продају, и што ће људи морати да буду раштркани по дворани. Поштује се физичка дистанца, али љубав и страст према музици имамо и носимо, и даље је присутна.

Тркуља и "Балканополис" су последњи београдски концерт одржали 8. фебруара 2020, непосредно пред пандемију.

- После годину дана, толико смо жељни, и пуни енергије и потребе да свирамо, да верујем да ће концерт бити врло енергичан и буран. Нешто што ће, како волимо да кажемо, до темеља уздрмати структуру дворане. Већа фризура (смех), већа жеља, већа потреба за свирањем - све је, некако, постало веће.

Слободан је уверен да емоција има и под маскама.

- Људи су дефинитивно, у протеклих годину дана, схватили колико нам је уметност важна - прича за "Новости" Тркуља. - Колико нас те ствари хране, колико чине да се осећамо добро, да смо инспирисани, и да прођемо још један дан надахнути, а не сморени, што би се рекло модерним жаргоном. Музика и уметност - то је наш хлеб насушни који нам да је смисао животу. Годину дана бити изопштен од уметности - и за нас на бини, а и за људе који долазе на наше концерте, велико је искушење. Причам са момцима из оркестра - ми стално држимо инструменте у руци, али сада, када вежбаш знајући да ћеш имати концерт, узбуђење расте. Скупља се енергија која се акумулирала. Мислим да ће то бити велики прасак.

Кинески фестивал светла, којим се званично прославља кинеска Нова година у Србији, организован у Београду и Новом Саду, завршава се управо данас.

- Успели смо да испоштујемо све епидемиолошке мере. Фестивал је, трећу годину заредом, подржала Влада Републике Србије, Град Београд и Град Нови Сад. Изузетно ми је драго што смо успели то да урадимо, због односа Кине према нама, и неизмерног пријатељства које су показали кад смо били у великом проблему. Можемо само да наслутимо у ком смеру би се епидемија код нас одвијала, да Кинези нису одреаговали и показали зашто их зовемо браћом. Наша два народа везује челично пријатељство, и бескрајно сам поносан што могу, у малој мери, да учествујем у показивању тога кроз овај фестивал.

"СПРИНГ ГАЛА ФЕСТИВАЛ" ШИРОМ ПЛАНЕТЕ

ТРКУЉИН "Балканополис" је недавно био део "Спринг гала фестивала".

- То је кинески новогодишњи програм, за који кажу да су га гледале милијарде људи, на 600 телевизија и интернет-платформи. Све више успевамо да сведочимо драгим пријатељима о нашој традицији и култури. "Балканополис" је често присутан на њиховим телевизијским програмима, а постали смо и део једног великог документарног филма који је снимила кинеска телевизија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)