БАЛАШЕВИЋ ТАДА ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЗБОГ ФУДБАЛА ИЗБАЧЕН ИЗ ШКОЛЕ: Играла се фудбалица, а ћале ме је оцинкарио...

Novosti online

20. 02. 2021. у 11:09

Кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је 19. фебруара у 68. години, након три дана проведених у болници

БАЛАШЕВИЋ ТАДА ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЗБОГ ФУДБАЛА ИЗБАЧЕН ИЗ ШКОЛЕ: Играла се фудбалица, а ћале ме је оцинкарио...

Фото: Архива Новости/В. Данилов

Покојни Ђорђе Балашевић волео је фудбал, а једна од неостварених жеља била му је да постане професионални фудбалер. 

Волео је Црвену Звезду којој је написао песму. 

Посвећена је Александру ''Дики'' Стојановићу, Бошку и Милку Ђуровском, Рајку Јањанину, Здравку Боровници, Ранку Ђорђићу, Ђорђу Миловановићу, Милошу Шестићу, Душану Савићу и највећем играчу клуба тог доба - Владимиру Петровићу Пижону.

То томе колико је Балашевић волео фудбал најбоље илуструје његова нумера "'Драго ми је због мог старог'', посвећена његовом пријатељу Слободану Павковићу, бившем фудбалеру Војводине и Партизана.

Због фудбала је чак избачен из гимназије. 

- Избачен сам из гимназије због неоправданих часова. Класика… Дође лепо време, па прораде пецаљке, пловци се реновирају, фудбалица, дани све дужи, штрафта… Ја сам у то време налазио неке варијанте да оне недеље кад идем после подне у школу, баш и не морам да идем! Међутим, ћале ме оцинкарио… Он је био из оне варијанте „Балкански шпијун“, прави онај тип „Како се калио челик“. Кад га је моја разредна позвала и рекла да не долазим у школу недељу дана и да зна да сам ја болестан, ал’ да неко мора то да јави, да наставници не помисле да сам се исписао из школе, ћале је рекао да је све то неоправдано и да нисам био болестан. Добио сам укор пред искључење, имао сам неких 80 часова… Играо сам фудбал за школу и био сам на кросу девети, тако да ми је директор Милан Вранић, иначе заљубљеник у спорт, дао још једну шансу. Позвао ме је и рекао ми да до краја године уопште не смем да изостанем са часа макар сломио ногу, имао 40 температуру… Кад сам се вратио у разред и све им испричао, другови су ме питали:“Значи, не идеш сутра на утакмицу“? Играли су Војводина – Пролетер у Купу, рефлектори су тек прорадили… И шта да вам причам… Могу једино да вам кажем да је Пера Никезић дао страшан гол са 25 метара, да је бранио Бабић за Пролетер и да је било 3:0 за Војводину - изјавио је Ђорђе Балашевић 2012. године. 

(Ало) 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)