ДАН КАД ЈЕ РОКЕНРОЛ ДОШАО У ЈУГОСЛАВИЈУ: Пре 55 година на Сајму, на првој "Гитаријади", у организацији "Новости", победиле "Елипсе"

В.Н.

19. 02. 2021. у 09:27

ПРОШЛО је 55 година откако је на Београдском сајму одржана прва "Гитаријада", на којој је убедљиво победила група "Елипсе", и пет и по деценија откако је у "Вечерњим новостима" објављена прва рокенрол фотографија на насловној страни неких југословенских дневних новина.

ДАН КАД ЈЕ РОКЕНРОЛ ДОШАО У ЈУГОСЛАВИЈУ: Пре 55 година на Сајму, на првој Гитаријади, у организацији Новости, победиле Елипсе

Фото Приватна архива

Историјски догађај се одиграо 13. фебруара 1966, а све су осмислили и организовали новинари "Новости" - Веца Младеновић, Јован Хаџи Костић, Бранко Босић и Драган Јелић, под уредничком капом генијалног Слободана Глумца. Занимљиво је да је у "Новостима" пре "Гитаријаде" излазио оглас који је позивао "електричаре" (тако су звали оне који свирају на струју) да се пријаве за учешће на концерту, па су се тако пријављивали и прави електричари и занатлије, мислећи да је реч о струковном такмичењу.

"Елипсе", које је тада предводио данас чувени композитор Зоран Симјановић Симке (на слици за клавијатурама), били су први одлуком жирија, а на другом месту су биле "Силуете", предвођене плавокосим Зораном Мишчевићем, њихови највећи ривали. Како би смирили страсти обожавалаца, "Силуете" су добиле награду публике као најбољи бенд.

Фото архива Новости

- "Елипсе" су, као победници прве "Гитаријаде", која је била историјски догађај јер је рокенрол на велика врата ушао у Југославију, добили 3.000 динара, што је било довољно за једну лепу вечеру - сећа се Симјановић, који ових дана на Копаонику изводи слаломе и обележава још један јубилеј - 65 година скијашке каријере.

- Важније од тога било је што смо кренули на турнеју по Југославији, пратили познате певаче, а у мају исте године наступали смо на отварању Дома омладине Београда, и то пред другом Титом и другарицом Јованком.

Све у свему, "Гитаријада" је одлично прошла, али и подигла велику прашину. Већ следеће године организатори су позвани у Градски комитет на консултације. Ипак, рокенрол је победио. На другој "Гитаријади" победили су "Црни бисери", а после тога се прича преселила у Зајечар, па тако данас "Зајечарска гитаријада" важи за најстарији европски рок фестивал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)