ГЛЕДАОЦЕ ЗАБАВЉАМО И ОД КОРОНЕ ЧУВАМО: Војин Ћетковић, за "Новости", о популарности серије "Тајне винове лозе", раду током пандемије

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

15. 02. 2021. у 11:26

У ВИНУ је истина, али и тајна. Сви виноградари, који су јуче на дан Светог Трифуна зашли међу чокоте, то добро знају и љубоморно чувају тајну настанка овог божанског напитка.

ГЛЕДАОЦЕ ЗАБАВЉАМО И ОД КОРОНЕ ЧУВАМО: Војин Ћетковић, за Новости, о популарности серије Тајне винове лозе, раду током пандемије

Фото Миша Обрадовић/ Метро продукција/РТС

Око сорте багрина и белог вина од црвеног грожђа исплеле су се мистериозне приче о две породице у серији "Тајне винове лозе", чије главне јунаке, Вука и Веру, тумаче супружници Војин Ћетковић и Слобода Мићаловић.

- На плацу имам око шездесет чокота винове лозе. Сам их орезујем, прскам и радим све што је потребно, тако да знам понешто о вину. А волим и да попијем право црвено. Нисам пробао багрину, али поред ње постоји још много наших сорти. Аутохтона вина пробао сам у разним крајевима наше земље. Када сам на одређеном месту, волим да дегустирам нешто што је одатле, са аутентичним географским пореклом - открива у разговору, за "Новости", Војин Ћетковић и додаје да вински туризам одавно цвета код нас.

Легенде Са Анитом Манчић, Фото Миша Обрадовић/ Метро продукција/РТС

Има, говори нам, викендицу у Чортановцима, на Фрушкој гори, која је одавно на тој винској карти:

- Има и великих и малих винарија које су већ 10-15 година познате као неке од најлепших туристичких дестинација. Све то прелепо изгледа. Имају дивна вина, добро преноћиште и одличну храну, а народ је домаћински. Такве винарије "ничу" и у централној Србији, Неготинској Крајини, Александровцу, Тополи... Код нас тога све више и више има, као и квалитетних вина.

Фото Миша Обрадовић/ Метро продукција/РТС

На питање да ли је у вину истина, глумац уз осмех каже да "свашта може да се деси после чаше или две вина", али открива које тајне крије лоза:

- Ово није само прича о вину, већ о сусрету неколико људи на животном раскршћу и њиховим испреплетаним и сукобљеним судбинама. Вино ту не игра главну улогу, него људске судбине. Саме околности наводе нас да откривамо особине мог лика. Вук се, као и сваки човек у средњим годинама, пита да ли уопште треба да настави путем којим је кренуо, где је погрешио, а када му стигне ћерка, која је стасала да га замени, сабира да ли је време за то. Једноставно, налази се на животној прекретници.

Маестрално Војин са Вањом Ненадић и Слободом Мићаловић, Фото Миша Обрадовић/ Метро продукција/РТС

Познати глумац, који је остварио више од 60 филмских и телевизијских улога, међу којима су и мелодрамске, објашњава да је из више разлога одлучио да заигра у "Тајнама винове лозе":

- Пре свега, радио сам са пријатељима. Поред тога, одавно није било серије која има мелодрамску форму. Сви смо учествовали у стварању и самој драматургији. Да је таквог мелодрамског тона недостајало на нашим екранима, говори и велика гледаност. Много људи ме је звало да се захвали и каже да им је та врста телевизијског жанра била потребна.

И заиста, скоро два милиона гледалаца пратило је прву епизоду на РТС 1, а серија се емитује и на каналу Суперстар ТВ. Ћетковић нам каже да није очекивао вишемилионску пажњу:

- Наш циљ, и не само наш већ и државе, био је да се што више људи задржи у кућама. И са емитовањем "Тајни винове лозе" пожурило се јер је у том тренутку епидемиолошка ситуација била лоша и растао је број заражених. Серија је тако уз забавни карактер добила функцију заштите људи од епидемије. Што више људи остане код куће, више смо успели.

НИСАМ СТРУЧЊАК ЗА СВЕ

ИАКО и сам гаји лозу, Војин Ћетковић признаје да је имао малу помоћ да "уђе" у лик винара Вука Томовића:

- Имали смо стручњака енолога који нам је показао основе.

Међутим, дешава се да због брзине снимања много тога буде пренебрегнуто. Прави познаваоци вина имају разне примедбе на неке детаље, што је и нормално. Не може глумац да се разуме у све. До сада би требало да будем стручњак за барем педесет области.

Војин је уверен да је прошле године упркос зарази снимано барем тридесет серија.

- Све време смо радили, сем два месеца паузе када је била потпуна изолација, и било је проблематично. Многе колеге су се разболеле, а неке су, нажалост, и преминуле. Сви људи на сетовима стално су морали да се тестирају. Мислим да су глумци једина бранша која је морала да скида маске док ради. У "Тајнама винове лозе" малтене нема никаквог физичког контакта. Многе сцене смо морали да преправљамо и зато су неке остале и недоречене.

Умеће Са Милицом Зарић, Фото Миша Обрадовић/ Метро продукција/РТС

Стално смо имали бојазан да ћемо се заразити и тек тада смо видели колико се једни другима уносимо у лице и колико у ствари има контаката. Незгодно је у самој игри све то заборавити.

После филмова и серија "Зона Замфирова", "Рањени орао", Santa Maria della Salute и других, глумачки задаци поново су спојили Војина Ћетковића и Слободу Мићаловић.

- До сада смо много радили заједно. Срећа је да смо обоје задовољни тиме какви смо у кадру. Најважније је када играте са неким ко је талентован - кратко је Ћетковић прокоментарисао сарадњу са супругом у "Тајнама винове лозе".

Улоге тумачи више од 120 глумаца, међу којима су Милица Зарић, Миодраг Кривокапић, Анита Манчић, Небојша Миловановић, Дара Џокић, Бранислав Јерковић... Наш саговорник истиче да посебну драж овој серији управо дају озбиљни глумци који играју:

- Углавном су то моји пријатељи, са којима сам већ радио, а појавила су се и нова лица која су на велика врата закорачила на мале екране. Они до сада нису играли у нечем тако гледаном. Ти млади глумци, као што су Марко Васиљевић, Лука Грбић, Мина Обрадовић и већ искусна Вања Ненадић, добили су прилику да глуме са нама старијима. Много смо времена проводили заједно и наравно да сам им давао савете. Добијао сам их и сам када сам био млад глумац и сматрам да је моја дужност да, ако могу, помогнем младом колеги. Најчешће је реч о техничким финесама које стекнете кроз искуство снимања. Највећа радост је што су они талентовани људи и онда је играње лако и представља задовољство.

Мораћемо да погледамо серију "Тајне винове лозе" до краја, поручује Војин на питање да ли ће његов Вук променити ћуд.

- Много људи ме пита шта може да очекује. Неки се и наљуте када нећу да им кажем, а не смем да причам о томе. Драматурзи су лукаво разместили драмска дешавања и све до последње, 36. епизоде неће бити досадно - закључује Ћетковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)