ОН ЈЕ АУТОР ПЕСМЕ "ОВО ЈЕ СРБИЈА": Сада је испричао кроз шта је прошао због стихова које је написао - овако су му бранили песму!

Весна ПАНТЕЛИЋ

16. 02. 2021. у 09:57

ОН ЈЕ АУТОР ПЕСМЕ ОВО ЈЕ СРБИЈА: Сада је испричао кроз шта је прошао због стихова које је написао - овако су му бранили песму!

Фото В. Данилов

ИМА песама које сви знају и певају, а нико не зна ко им је аутор, и сви мисле да су народне, да се певају од давнина. Таква је судбина и песме "Ово је Србија (знаш ли одакле си сине)", за коју сви верују да је потекла из народа, иако је њен аутор музичар и песник Никола Грбић Грба (57).

Патриотску песму коју певају Хор Црвене армије и Кинески хор, а многи је сматрају традиционалом, Грба је написао када је имао 23 године. Њу је за ПГП РТБ 1986, снимио "Свилен конац". Светомир Шешић био је председник комисије која је забранила песму "Ово је Србија" због "великосрпског национализма", истовремено забрањујући и све песме "Јужног ветра" због оријенталног ритма, осим "Што ме питаш" Шемсе Суљаковић.

- А да су погледали, видели би да сам аутор свих тих песама био ја - каже, за "Новости", Никола Грбић, аутор песама "Улица рађа грешнике" (Срећко Шушић), "Лешће" (Аца Лукас), "Нема кајања" (Ханка Палдум)...

- Ја сам занатлија, а кад радиш занатски, можеш да направиш хит. Када сам написао ту песму, људи су престали да се друже са мном. У то време се ишло у затвор ако певаш војводу Синђелића, а до деведесетих су људи ишли по граду и тукли оне са дугим косама. Иако је плоча изашла за ПГП, "Ово је Србија" је на свим програмима била забрањена. Песму сам написао као посвету прадеди, који је погинуо у Мојковачкој бици и не знамо где му је гроб.

ЛУКАС У ДВА ЊЕГОШЕВА СТИХА

Аца ће постати Лукас, а Грба ће му написати комплетан први албум "Понос и лаж", са хитовима "Куда иду људи као ја", али и "Ово је Србија", коју је фолкер отпевао 13 година након што ју је снимио "Свилен конац". На новом Лукасовом албуму биће и четири Грбине композиције, међу њима и дует са Ацом.

- Сва мудрост која нам треба је у народним изрекама и десетерцу - каже Грба. - "Упали светло да се гледамо у очи", коју је Лукас отпевао, цела та песма стане у Његошева два стиха - "Очи зборе, што им срце вели."

То што није потписан као аутор, дело је дворских композитора, диригената и уредника, који су и данас на својим местима, или су њихова деца на тим местима, сматра Грба. Исти они који су му бранили песму, касније су је пуштали и користили сваку прилику да је преаранжирају и напишу да је народна, јер онда приход иде аранжеру. Мењали су и текст, сметало им је што помињем Зејтинлик. Врхунац је био што је та песма била у уџбенику за шести разред за музичко васпитање, у издању Завода за уџбенике, али без потписа аутора.

Када их је Грба позвао да реагује, они су, једноставно, избацили песму из уџбеника!

Нема сумње да ће се "Ово је Србија" певати и за Сретење, а њен аутор се сваке године изнова нада да ћемо тог дана срести сами себе:

- Кад год чујем израз "демократске промене", сваки пут помислим да је то Сретење 1835. када је донет Сретењски устав, а ови рачунају да је то од 1945, 2000... Као да нам је ампутирано 200 година историје.

Још је Аристотел рекао да је држава оног, чије је и образовање. Зато је Грба убеђен да су нам неопходне српске школе, иначе ћемо нестати.

- Ми морамо да производимо генерације које ће за 20-30 година моћи да доведу ствари у ред - вели наш саговорник.

- У српским школама је спас. Јер ствари које нам се сада пласирају као вредности, служе за слабљење одбрамбене моћи земље. То пише у књижици о специјалном рату која је иста и у комунизму, и било где у свету. Из ђубрета најлепши цветови расту, то зна свако ко гаји биљке. Ми имамо дивну децу, поносну што су Срби.

У међувремену, Грба је објавио прву збирку песама "Ово је Србија", у припреми је и друга "Трговац речима", постао је члан Удружења књижевника, а на Бајагину препоруку и члан Удружења композитора, иако, ни после четири ауторска албума, није знао да такво удружење постоји. Скромно примећује да осим "Ово је Србија", има још патриотских песама. Поносан је на "Србине грешни", а издваја и "Пала магла на Србију целу", која звучи попут химне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)