АФЕРА ОБЕЛЕЖИЛА ЖИВОТ: Филмски свет остао без Натали Делон, актерке великог скандала крајем шездесетих

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

22. 01. 2021. у 00:17

АФЕРА ОБЕЛЕЖИЛА ЖИВОТ: Филмски свет остао без Натали Делон, актерке великог скандала крајем шездесетих

Натали и Ален Делон

ПРВА жена Алена Делона, Натали, преминула је у Паризу у 79. години, од последица рака, саопштио је њихов син, такође глумац, Антони Делон, који је преко "Инстаграма" поручио да његова мајка није дуго боловала.

Натали је остала упамћена по улози у филму "Самурај" Жан-Пјера Мелвила из 1967. када је глумила са својим тадашњим мужем, а иза себе је оставила још тридесетак дискретнијих улога до осамдестих када се определила за режију.

Ван филмског платна, јавност је памти и као део афере достојне велике продукције, која је крајем шездесетих уздрмала читаву Француску, а у чијем седишту су били пар Делон, њихов телохранитељ Србин Стевица Марковић и супруга Жоржа Помпидуа, који ће убрзо после тога постати француски председник.

Натали Делон је рођена као Франсин Кановас 1941. године у Мароку, а у Париз долази 1962, пошто је претходно напустила свог првог мужа Гија Бартелемија, с којим је имала кћерку. У једном ноћном клубу у Граду светлости упознаје Алена Делона, у друштву двојице његових телохранитеља и пријатеља, Стевана Марковића и Милоша Мишка Милошевића, које је Делон претходно упознао на снимању филма "Марко Поло" у Београду.

Славни француски глумац није могао да одоли чарима лепотице зелених очију, па су се венчали 1964. године, због чега је раскинуо веридбу с Роми Шнајдер! Исте године им се родио син Антони, а у браку су остали до 1969.

Прича се да је Стевица Марковић, жестоки момак с београдског и париског асфалта, организовао оргије на којима је наводно била присутна чак и супруга Жоржа Помпидуа, Клод. Чак су, кажу, постојале и компромитујуће фотографије с каснијом француском првом дамом. Било је и сведока ових окупљања.

Марковићево беживотно тело пронађено је на једном отпаду у Еланкуру у области Ивлин недалеко од Париза, 1. октобра 1968. године, неколико месеци пошто је Помпиду дао оставку на место премијера и такође неколико месеци пре него што ће постати председник Француске. Помпиду је стао у одбрану своје супруге и тврдио да су тиме хтели да му наместе скандал и политичку аферу.

За Стевана Марковића се говорило и да је био љубавник Натали Делон. Поводом његове смрти, саслушани су између осталих Ален Делон и његов пријатељ, Корзиканац Франсоа Маркантони. Марковић је претходно послао писмо свом брату у коме пише да ће, ако буде убијен, за то бити одговорни "Ален Делон и његов кум Франсоа Маркантони."

Ништа није доказано. Једино је Маркантони био оптужен, провео је 11 месеци у затвору, после је био под судским надзором, а 1976. је ослобођен одговорности због недостатка доказа.

Прича се да је Марковић главом платио покушаје да високе личности уцени тиме што им је доводио сексуалне партнере оба пола.

Две године раније, мртав је пронађен и Делонов дублер Мишко Милошевић, у Лос Анђелесу, где се у међувремену преселио, поред убијене прве супруге глумца Микија Рунија, Барбаре.

БРАКОВИ И РАЗВОДИ

ПОСЛЕ развода од Натали, Ален Делон (иначе тренутно и сам тешко нарушеног здравља), живео је са Миреј Дарк, а онда са Ан Парио. Године 1987. упознаје холандску манекенку Розали ван Бремен, с којом има двоје деце, кћерку Анушку и сина Алена Фабијена, рођене 1990. и 1994. Са Розали се разишао после 14 година заједничког живота, 2001.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)