ПРИМЉЕН САМ У КЛАСУ БАРДА ГЛУМИШТА, А ОНДА ЈЕ КРЕНУЛО: Млади глумац испричао своје искуство - "Нисам желео да будем његов батинаш!"

Новости онлајн

21. 01. 2021. у 16:15

ПРИМЉЕН САМ У КЛАСУ БАРДА ГЛУМИШТА, А ОНДА ЈЕ КРЕНУЛО: Млади глумац испричао своје искуство - Нисам желео да будем његов батинаш!

Фото: Принтсцреен/Инстаграм

НАКОН што је глумица Милена Радуловић открила да ју је силовао угледни учитељ глуме Мика Алексић, многи глумци изашли су у јавност са причама о тортури коју су у његовој школи доживели, као и о непријатним искуствима у другим образовним установама.

Млади глумац Дарко Ивић, рођен 1992. године, огласио се на свом Инстаграм профилу, на тему најактуелније теме последњих дана - злостављања у Србији.

Ивић је на својим строијима поделио искуство са професором са Академије, за ког тврди да је хтео да га искористи и као свог "батинаша".

- Примљен сам на академију у класи једног ,’великог глумца и професора’, пошто је преминуо нећу наводити име али свако ко жели – може да сазна ко је. Пошто су сваког пијанца који је изашао на сцену у време Тита називали ,’громадом, бардом глумишта’ итд. и ја сам очекивао да ће овај нас учити тајнама наше професије, ширити наше видике итд. Убрзо сам схватио да је класа само параван за личну промоцију, ширење мржње према колегама и наравно непримерено понашање према студенткињама. Кажем наравно јер је тај већ раније био познат као неко ко има склоност према младим девојкама - почео је Дарко.

Фото: Принтсцреен/Инстаграм


- На часовима су се често чуле реченице типа ‘пољуби профу у образ’, ‘како она зна да обуче оно што профа воли’, а неретко је у шали било додиривања бутине, врата, лица… Пошто сам неко ко не трпи овакве ствари, питао сам колегинице зашто не одемо да тражимо његову смену, на шта сам добио одговор да он то ‘не мисли стварно’ и да се само шали. И то разумем. Страх. Цела Србија зна име овог ‘барда глумишта’, ко је сад она или он од 19 година да га заустави и спречи. Када сам се побунио и успротивио професору што то ради добио сам коментар да сам ‘заглупљен’, ‘затворен’ и да не схватам шалу - почео је своју исповест млади глумац.

- А онда је најзад та ‘глумачка величина’ показала право лице: пошто зна да се бавим борилачким спортом дуго, замолио ме је да одем са њим на суд и да после суђења нађем човека са којим је у спору и да му ‘припретим да пази шта ради’ и ‘да добро размисли да ли жели даљи спор са њим’. Ја сам то категорички одбио наравно, рекавши да нисам ничији батинаш, па ни свог професора.

- Од тог момента ја сам означен на класи као главни проблем, тежак за сарадњу, својеглав и импулсиван. Јер нисам хтео да ишамарам човека година мог деде. А од мог ‘милог професора’ сам добио 7 из глуме (на запрепашћење целе класе која зна како радим) уз образложење да никад није успео да изађе на крај са мојим карактером. На шта сам одговорио: никад ни нећеш. Убрзо је дотични смењен јер су испливали сви скандали са њим, а на место професора је дошла Оливера Викторовић Ђурашковић која нам је свима улепшала животе као професор и човек, те од нас направила класу за пример. Убрзо су почели и први ангажмани, улоге итд. Дакле није све црно или бело. Има разних људи у нашем послу, као и у сваком другом, стога и различитих искустава - тврди Дарко.

Фото: Принтсцреен/Инстаграм

- У нашој професији је огромна игра моћи. Често професори и старије колеге имају комплекс Бога те стога себи свашта дозвољавају: од злостављања, уцењивања, мобинга преко емотивног разарања и психичког злостављања. Велики је проценат оних који се након студирања и искуства у позоришту потпуно затворе у себе и промене позив јер не желе да учествују у том циркусу. И разумем их. Неко је осетљивији и не може то да трпи. Али оно што сви можемо као нова генерација глумаца је то да заштитимо и бранимо једни друге. Да кажемо шта све моћници дозвољавају себи. Да станемо на пут свакодневном злостављању жена у нашем послу. То су наше колегинице и дужни смо да их бранимо. Толико можемо, за почетак - закључио је Ивић.

Фото: Принтсцреен/Инстаграм

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)