ТРПЕЛИ СМО, БИЛИ СУ ЈАКО МОЋНИ... Шокантна исповест глумице која је због Мике Алексића завршила на црној листи!

В.В.С.

18. 01. 2021. у 14:50

ТРПЕЛИ СМО, БИЛИ СУ ЈАКО МОЋНИ... Шокантна исповест глумице која је због Мике Алексића завршила на црној листи!

Фото: Принтсцреен

ЗАБРАЊИВАО је смејање пола сата пре представе у глумачком клубу. За време бомбардовања појавио се у униформи и рекао: "Ја сам ваш командант, ви сте моја војска. Ми смо у ратном стању, сада имате да слушате вашег команданта."

Наша радна обавеза је била да чистимо позориште, да рибамо, реновирамо, кувамо кафе. То више није било позориште, поготово не дечје...

Овако описује део атмосфере у Малом позоришту "Душко Радовић" глумица Александра Анђелковић, током две године управљања Мике Алексића кућом:

- Била сам вођа покрета да се смени Мика Алексић, тадашњи управник Малог позоришта "Душко Радовић". Организовала сам потписивање петиције, окупљање колега око иницијативе да оде са тог места због јако лошег односа према запосленима.

Александра Анђелковић/Фото: Принтсцреен

Све то дешавало се у новембру 2000-те, када је са још дванаест колега (од двадесет чланова ансамбла) изашла пред новинаре и обелоданила да Алексића више не желе да виде на том месту.

- У то време четворо гумаца (Јелена Тинска, Рада Плећаш, Горан Баланчевић и Драгана Мркић) дало је отказ, а скоро пола технике напустило позориште због психичког малтретирања, вређања и катастрофалног односа према људима. Мени је, лично, претио. Смањио ми је плату 30 посто због непослушности, инсинуирао да он зна да је мој муж, наводно, послао неке људе да га бију. А то апсолутно није тачно, мој муж нема везе с њим, нити је учествовао у било чему. Ја сам му одговорила: "Знаш шта, ако треба неко да те бије ја ћу то лично да урадим, а не да шаљем батинаше на тебе. Ипак, тиме ми је ставио до знања да моју породицу, на неки начин, може да уништи...

БИОГРАФИЈА

АЛЕКСАНДРА Анђелковић је рођена 1965. године у Београду. Завршила је Факултет драмских уметности у Београду, у класи просефора Арсе Јовановића 1989. године. Играла је у представама: "Војцек", "Страх од верности", "Орестија", "Вештице из Салема", "Жабар", "Ћелаца певачица". Од 1991. је стални члан Малог позоришта "Душко Радовић".

Наша саговорница истиче да су сви који су у то време отишли из театра за најмлађе доживели нека малтретирања. Викање, вређање, претње... Зато је са потписима колега Александра отишла у Удружење драмских уметника, синдикат, па код Горице Мојовић у Скупштину града Београда:

- Ишла сам код свих тражећи подршку и помоћ, информисала сам их шта се дешава у позоришту и на који начин се третирају људи. Онда сам написала писмо Граду, са колегама који су прихватили да учествују у томе. Имали смо потпуно разумевање, организован је и састанак. Али, кад је разрешен, Алексић је урадио још једну монструозну ствар да би се нам се осветио: његова жена Биљана Машић, (која је код нас хонорарно радила као глумица са неким својим студентима), тужила је позориште за неисплаћивање глумачких хонорара. А Алексић је те хонораре одобравао, лично. И није плаћао....

У наставку приче, Анђелковићева открива да је позориште изгубило спор. Рачун је био блокиран неколико месеци и за то време запослеи нису добијали плате.

- Трпели смо, дакле, све док се сав тај новац од тужбе није слио у њихове џепове. Били су јако моћни...

На питање ако су све то чињенице, како је могуће да се о томе није знало у широј јавности, нити су главни актери сносили последице, глумица "Радовића" одговара:

- Могуће је. После тога што сам радила, нисам могла да добијем ни једну једину улогу на телевизији или филму! Била сам избрисана, на црној листи. То ме прати и до данашњих дана. Снимуцкала сам неке глупости, али нешто веће, боже сачувај! И сви његови пулени - глумци, редитељи, продуценти - знали су да кад се ја појавим на кастингу, нема ме, не постојим...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

hristina

18.01.2021. 20:27

@Neko - @Neko ... U duzno postovanje, jelte ... Film I TV nije jedini prostor jednog glumca. Gluma se "pece" u pozoristu, a gospodina Andjelkovic je itekako glumila pre nego joj se putevi ukrstise sa "guruom" ... Malo ti je - da je FDU zavrsila u klasi profesora Arse Jovanovica?!

Rajon

18.01.2021. 16:16

Apsolutno neprihvatljiv odnos prema zaposlenima. Ipak nameće se pitanje: Zasto su u nekim društvima neke vrste nasilja socijalno prepoznatljivije od nasilja nad radnicima? Ovakvih slučajeva ima i u drugim oblastima rada u kojima zaposlene nekažnjeno maltretiraju gazde, rukovodioci, direktori, kolege, birokrate. Sindikati kao da su partije očekuju lojalnost a za uzvrat za članarinu pišu saopstenja koja ne štite radnike. Ni dva u istoj oblasti ne mogu da se slože oko nasilja nad radnicima, štrajka i sl. Kamoli da saradjuju po pitanju radničkih prava. Nasi radnici nemaju kao opciju nevladin sektor vec jedino da sebe svedu na obične gradjane i obrate se Suduu Strazburu da ispravi nepravdu. Dok god se nasilje prema radnicima ne bude tretiralo kao i prema svima drugima, biće ga raznog i dalje.

Svjetlana

18.01.2021. 16:32

Na zalost, on je samo jedan od...sad je trebalo da ode on da bi sacuvao nekog mocnijeg, a takav je ceo svet, u Evropi, Americi, sva ta "fina" gospoda bira osobu sa kastinga, devojcice, decake, starije , mladje...

neka se sad oglase psiholozisociolozi da objasne trpno stanje stvari

18.01.2021. 16:42

da sve to trajalo najduze pola godine to bi značilo da smo zdravo drustvo a ovako smo tesko bolesni. nesamomi na zapadu ovo traje i duze kao i ona desetogodisnja drzanja ljudi po podrumima i masovna ubistva kao da se radi o prasumi a ne civilizaciji.

Mila

19.01.2021. 08:46

@neka se sad oglase psiholozisociolozi da objasne trpno stanje stvari - Pre nekoliko dana Srđan Dragojević je rekao da je za to krivo društvo, a ovde odmah hajka protiv njega. Kao, mrzi Srbiju i slično. Šta nam se sve dešava i sve prolazi, a da niko ne odgovara za nemar, korupciju, javašluk, kriminal, nepotizam, sukob interesa, bahatost, neodgovornost, loše rukovođenje i raspolaganje novcem građana, za nasilje u školama, ubistva žena, gaženje pešaka po ulicama, za kršenje skoro svih zakona i ustava...

Konačno

18.01.2021. 23:20

Nemam veze sa glumom i Mikom Aleksićem, psiholog sam, ali sam pre 15-20 godina imala drugarice koje su išle u njegovu grupu i to što sam slušala od njih bilo mi je zapanjujuće i pitala sam se zašto mu daju kredibilitet ćuteći, ne prenoseći bar od usta do usta da je on loš čovek i loš pedagog, da se spreči upis dece u njegovu grupu. Bila sam užasnuta kad su pre dve godine moju bratanicu njeni roditelji odveli na audiciju. Srećom, bila je odbijena jer je previše svoja. I hvala bogu da je tako bilo.