ЛАЖНА ВЕСТ: Нови спот Дине Мерлина не приказује “сатанистичке симболе” и запаљене крстове

Novosti online

04. 01. 2021. у 13:19

ПЕВАЧ Дино Мерлин и Сенидах снимили су песму "Дођи", а уз песму и сатанистички спот, тврде многи гледаоци.

ЛАЖНА ВЕСТ: Нови спот Дине Мерлина не приказује “сатанистичке симболе” и запаљене крстове

Фото: Принтскрин

У споту се појављују масонски симболи, наводе они, а највише пажње привукли су запаљени крстови!

Појединци у коментарима наводе и да се у споту појављују паљења књига интерперетација "Курана".

- На крају продавање душе ђаволу - Сенидах грли Дина у кругу ватре - пише један од гледалаца.

Многе су Сенидине црвене косе и њени дуги нокти асоцирали на сатанске канџе, преносе медији.

Подсећамо, Дино Мерлин је у рату посветио песму Алији Изетбеговићу,  а познат је и по бројним антисрпским изјавама.

Потртал Раскринкавање.ба урадио је анализу те горенаведени текст оценио као неистините.

Шта су чињенице?

Спот за пјесму “Дођи”, коју су извели сарајевски пјевач и кантаутор Дино Мерлин и словеначка пјевачица Сенидах, премијерно је приказан 31.12. 2020. године. Испод видеа на YоуТубеу је наведено да режију и сценариј спота потписује словеначка режисерка Кукла. 

У споту се ни у једном тренутку не приказују запаљени крстови. У једном кадру могу се виђети књиге на полици у пламену, што је кадар за који је у тексту наведено да приказује запаљене крстове, што ипак није случај. 

Такођер је нејасно на чему се темеље наводи да су књиге у пламену “интерпретације Кур’ана”.

Спот садржи вјерску симболику, али у виду приказа плеса дервиша. Дервиш, односно суфија или факир, израз је који означава особу која слиједи пут суфизма. На web страници енциклопедије лексикографског завода “Мирослав Крлежа” стоји:

Суфизам (према арап. ṣūфи: суфи, од ṣūф: вунена хаља), мистично-аскетски смјер у исламу; назива се и тесавуф. Настао је у Перзији у ВИИИ. ст. под утјецајем неоплатонистичкога, жидовскога и кршћанског мистичног научавања. Његови сљедбеници (суфији) службеном су исламском легализму супротставили унутарње мистично искуство, присан однос између Бога и људске душе, при чем су се позивали на неке ретке из Курана. 

Тврдње да је спот за пјесму “Дођи” испуњен масонским симболима, као и да крај спота симболизује продају душе ђаволу, неосноване су. У чланцима које смо анализирали се чак ни не наводи о којим се тачно “масонским” симболима ради. Такођер, дуги нокти и црвена коса представљају стилски избор пјевачице Сенидах, а не сатанизам.

Тврдња да је Дино Мерлин “вријеђао Србе”, која се износи у наслову чланка на порталу Ало, такођер је неоснована. У чланку се чак ни не наводе било какве изјаве које би алудирале на вријеђање по националној основи.

ОВИМ ПУТЕМ СЕ ИЗВИЊАВАМО ЧИТАОЦИМА И ЗАХВАЉУЈЕМО ПОРТАЛУ РАСКРИНКАВАЊЕ.БА НА УКАЗАНИМ НЕИСТИНИТОСТИМА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Zoran

04.01.2021. 16:49

Подсећамо, Дино Мерлин је у рату посветио песму Алији Изетбеговићу,  а познат је и по бројним антисрпским изјавама. И напунио три Арене Срба! Сви смо ми за Топоницу!

Boss Katana

05.01.2021. 01:05

@Zoran - A sta ima lose u toj pjesmi "Alija" ima li i jedna uvredljiva rijec??? a nadji mi jednu izjavu gdje je Dino Merlin rekao nesto lose o Srbima ponavljam Srbima neces naci eee zbog toga je i punio Arenu.