КОРОНА ЈАЧА И ОД НОВОГОДИШЊЕ НОЋИ: Клупски наступи, услед пандемије вируса , потпуно замрли у Србији

М. Ћунковић

25. 11. 2020. у 13:12

КОРОНА ЈАЧА И ОД НОВОГОДИШЊЕ НОЋИ: Клупски наступи, услед пандемије вируса , потпуно замрли у Србији

Фото АТА Images

МУЗИЧКА индустрија је, како месеци пандемије пролазе, у све већем колапсу, и то се, неминовно, одражава и на клупске наступе. Једно време их је било током јесени, уз обавезна ограничења и у несвакидашњем термину, бар за клубове који раде до дубоко у ноћ, али сада је, уз погоршање ситуације са ковидом 19 и хладније дане, све замрло.

Стога, логично, нема ни трага уобичајеној децембарској еуфорији и најавама новогодишњих наступа, а и оно што је утаначено, како наводе људи из те области, највероватније ће бити отказано.

У популарном београдском клубу "Касина" на Теразијама, у последње време, још док је могло да се свира до 23 часа, отказани су наступи Наташе Беквалац, "Лексингтон бенда"...

- То је све отпало због немогућности да се ради - отворено ће за "Новости" менаџер клуба Дејан Стељић. - "Касина" је зимски клуб и, у последње време, док су околности дозвољавале, било је наступа мање популарних извођача у башти. Поштовало се радно време. Затварали смо све мало пре 23 часа, или 21 час, у зависности од мера. То је била лаганија варијанта, дневна. Сада, кад су клубови отворени само до 18 часова, не постоји више могућност живе свирке.

У "Касину" се, у уобичајеним околностима, излази далеко касније, иза поноћи, па провод потраје до раних јутарњих сати.

- За музику у башти је била другачија клијентела у односу на клуб - објашњава Стељић. - Долазили су људи - клубови не раде, па нису имали где да изађу. Свирке би сад биле потпуно нерентабилне. И ово је до сада било слабо исплативо, али, морамо да покушавамо...

Последња звучна имена у "Касини" су наступала пред пандемију, током зимске сезоне. Стељић вели да је сада неисплативо звати велике звезде, јер су то скупа гостовања, а број људи је ограничен. Од новогодишње ноћи се, ипак, ни у оваквој ситуацији (још увек) није одустало:

- Поново планирамо Наташу Беквалац. Не зависи ништа од нас. Ако буде могло да се ради уз неке мере, ми ћемо да радимо.

Од дочека који су најављени, један од најзвучнијих је у "Белекспо центру" где би, као и пре две године, требало да наступи Сека Алексић. Фолк звезда је то и најавила на "Инстаграму", међутим, Петар Дмитровић, који прича у име фирме-организатора, није оптимиста.

- "Белекспо центар" има 2.600 квадратних метара, па би, по актуелним мерама, уколико буде било могућности да се ради, могли да примимо 625 људи - прецизира за наш лист Дмитровић. - То је једини простор у ком би, због квадратуре, могла да се испоштује физичка дистанца посетилаца. Интересовање је, међутим, апсолутно никакво. Прослава Нове године ће, 95 одсто, бити отказана због актуелне ситуације, народ се плаши.

Дмитровић је власник неколико београдских клубова где се пушта електронска музика.

- Нама је забрањен рад већ неко време. Ситуација је критична, надамо се побољшању, али, колико видим, од тога нема ништа пре марта, априла. Док су локали били полуотворени, то је још некако и могло да функционише, али сад, откад је почела зимска сезона, 90 одсто клубова није ни отворено. Наша индустрија је потпуно мртва, што је и реално. Држава је спустила ренте људима који изнајмљују просторе, али ми који плаћамо закуп приватним лицима имамо проблем јер они неће то да спуштају.

Рокерски свет, у кратком периоду кад су били дозвољени концерти, окупљао се највише у земунском "Фесту", где су се, у башти, поред клупских свирки, одржавали и концерти познатих извођача попут Бајаге и "Инструктора", "ЈУ групе", "Ортодокс Келтса", Николе Пејаковића Коље...

- Капацитет баште је, у нормалним условима, до 600 људи - наводи пи-ар клуба Љиљана Здравковић. - Попуњеност је варирала од извођача до извођача, али на већини концерата је била око 30 одсто. Интересовање за сва дешавања било је лошије него иначе, али смо се трудили да не прелазимо број људи који би утицао на безбедност присутних.

Здравковићева истиче да довођење великих имена у оваквој ситуацији није исплативо.

- У регуларним околностима, један рок клуб какав је "Фест" буквално живи од концерта до концерта, од сезоне до сезоне. Није нимало лако балансирати између трошкова и жеља које сви ми за тај клуб имамо. Од почетка пандемије, ситуација је знатно лошија. Зараде нема! Месецима нисмо уопште радили, а трошкови се нижу. Све што смо и успели, радили смо зарад опстанка клуба. У минусу смо, свакако, али се трудимо свим силама да га колико-толико смањимо и преживимо до тренутка када ситуација буде бар мало повољнија за рад.

КАКАВ ДОЧЕК, НЕ ЗНАМО ДА ЛИ ЋЕМО РАДИТИ

ВЛАСНИК београдског клуба "Битеф арт кафе" Миша Релић, за наш лист, каже да скоро нико од клубова из Удружења промотера и тикетинг агенција Србије, још није објавио новогодишњу журку, из врло простих разлога.

- Под један, не знамо да ли ћемо уопште радити - рекао је Релић. - Под два, нећемо то сазнати до средине или краја децембра и питање је да ли ће имати смисла радити било шта. Ако се којим чудом дозволи организација новогодишњих журки, не знамо у ком ћемо капацитету моћи да радимо, самим тим не можемо ништа да осмислимо. Нажалост, још увек динара помоћи нисмо добили, а не радимо шест од последњих осам месеци. У локале смо уложили свој новац, и даље плаћамо ренту, иако нам је забрањен рад! (В. М. П.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)