ТРИ ЈЕЗИКА ЗА 12 КОМПОЗИЦИЈА: ПГП РТС објавио албум модерних ромских хитова у раскошним аранжманима

М. ЋУНКОВИЋ

26. 10. 2020. у 09:24

ТРИ ЈЕЗИКА ЗА 12 КОМПОЗИЦИЈА: ПГП РТС објавио албум модерних ромских хитова у раскошним аранжманима

Фото Драгана Драгановић/Digital dream

АЛБУМ "Цигани се враћају са неба", композитора Властимира Станисављевића Шаркаменца, уз извођењу Славка Николића (на слици) и Милице Поповић, објављен је недавно, у издању ПГП РТС. Њих двоје је пратио Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички".

На диску се налази 12 новокомпонованих модерних ромских хитова, отпеваних на српском, ромском и француском језику, а пројекат је рађен три године. Аранжмани су дело Константина Благојевића из Београдске филхармоније. Албум је сниман на великој сцени Коларчеве задужбине, а диригент је био Павле Медаковић.

- Светску премијеру имали смо у Српском културном центру у Паризу 2017. са камерним ансамблом - наводи оперски певач Славко Николић. - Због одушевљења публике, која није могла да стане у салу, одлучили смо се да снимимо диск, са симфонијским оркестром. Све нумере су врло оригиналне, свеже, пуне ритма и инспирисане поднебљем где Боро Дудуле тражи своју невесту Уснију.

Ова музика, додаје Николић, може да буде употребљена и за прављење мјузикла, филма или позоришне представе:

- Када услови буду дозволили, одржаћемо премијеру и у Србији. Било је планирано да се то деси 8. априла ове године, на светски дан Рома, али је концерт померен због пандемије ковида 19.

Водећи људи Војске Србије су, вели Николић, подржали изузетно дело.

- Оно је и врло комерцијално, ПГП РТС је то препознао. Нема овакве музике на тржишту.

Цео процес је, како каже, био веома захтеван.

- Нотама које се налазе написане на некој хартији ви морате да удахнете дух, да оне оживе и изазову емоцију код слушалаца. Ово је врло значајан пројекат, Роми живе широм света. Музика на овом албуму је универзална и зато заслужује општу, међународну подршку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)