НАЦИСТИЧКА ПРОШЛОСТ ОСНИВАЧА ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА БЕРЛИНАЛЕ: Деценијама скривани детаљи процурели у јавност

Novosti online

02. 10. 2020. у 10:13

ОРГАНИЗАТОРИ Међународног филмског фестивала у Берлину (Берлинале) представили су нове детаље о нацистичкој прошлости оснивача и директора смотре Алфреда Бауера, сакривеној деценијама.

НАЦИСТИЧКА ПРОШЛОСТ ОСНИВАЧА ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА БЕРЛИНАЛЕ: Деценијама скривани детаљи процурели у јавност

Фото: ЕПА

Истраживачи су потврдили раније наводе да је Бауер, директор фестивала од 1951. до 1976. године, био високи функционер у кинематографској администрацији Рајха, преноси Бета.

Тај орган је 1942. године основао нацистички министар пропаганде Јозеф Гебелс, како би строго контролисао немачку кинематографску продукцију.

Бауер је том функцијом "допринео функционисању, стабилности и легитимитету" нацистичког режима, наводи се у саопштењу организатора Берлинала, који позивају да се још више истраже корени немачке кинематографије и везе са нацизмом.

Заправо је прво откриће о Бауеровој нацистичкој прошлости у јануару открио недељник Дие Зеит, што је навело организаторе фестивала да повуку награду која носи име Алфред Бауер.

Позивајући се на детаљно истраживање националног архива, Зеит је тада пренео да је Бауер био високи званичник у органу пропагандне кинематографије који је успоставио Гебелс, министар Адолфа Хитлера.

Бауер је био и члан нацистичке партије НСДАП, навео је Дие Зеит и додао да је он играо кључну улогу у надзору глумаца, редитеља и других чланова филмске индустрије, који су иначе били под потпуном контролом Гебелса за време Трећег рајха.

Немачки недељник је додао да се Бауер после Другог светског рата побринуо да избрише трагове своје нацистичке прошлости, чак се представљао као противник нацизма.

Награда, која носи његово име, била је намењена за филм који отвара нове уметничке перспективе у кинематографији.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)