ЖИВОТ ЈЕ САМО ДОПОЛА КАД НЕМА РОКЕНРОЛА: На фестивалу “Док’н’ритам” приказан биографски филм о Милићу Вукашиновићу

М. Ћунковић

30. 09. 2020. у 08:48

НЕДАВНО завршено, пето издање фестивала “Док’н’ритам” у Дому културе “Студентски град” на Новом Београду обележили су, пре свега, документарни филмови о значајним музичарима на овим просторима.

ЖИВОТ ЈЕ САМО ДОПОЛА КАД НЕМА РОКЕНРОЛА: На фестивалу “Док’н’ритам” приказан биографски филм о Милићу Вукашиновићу

Милић Вукашиновић

Међу њима је и биографски филм о Милићу Вукашиновићу “70 година доктора за рокенрол”, редитеља Мирослава Чигоје.

У 82 минута, колико траје ово дело снимљено поводом Милићевих 70 година живота, фокус је на хронолошком навођењу момената из његове музичке каријере, без посебне жеље да се направи амбициозније остварење, какво једна од најзанимљивијих и најексцентричнијих личности овдашње музичке сцене свакако заслужује. За разлику од Милићеве аутобиографске књиге “Сексуално неморалан тип”, која је, пре неколико година, оголила његов, у добром делу, развратан живот, у документарцу се тај сегмент тек, скоро, реда ради помиње. У осврту на последњих десетак година није ни наведено Вукашиновићево учешће у неколико ријалити програма.

Са друге стране, своје су добили они који су посвећени заљубљеници у све фазе његовог музичког опуса - од почетка у “Чичцима”, “Кодексима”, преко бубњарских ангажмана у “Индексима” и “Бијелом дугмету”, формирања “Ватреног пољупца”... Истакнут је, наравно, и Милићев значај као аутора непролазних фолк хитова за Ханку Палдум, која је у филму бираним речима говорила о Вукашиновићу. Причу разводњава детаљније задржавање на појединим Милићевим албумима, махом солистичким, у поп и фолк маниру, који нису оставили значајнији траг.

О популарном Мићи причају и Петар Пеца Поповић, Ивица Пропадало, Вицко Милатовић, Сејо Сексон, Желимир Алтарац Чичак, Шемсо 69... Посебно је надахнут, говорећи о заједничким, сарајевским данима, био Др Неле Карајлић. Присетио се да су Милића звали Пуковник, и истакао да је управо он отворио прва врата “Забрањеном пушењу”.

Мића и Сандра Ранчић, директор фестивала

- Живот је само до пола, кад нема рокенрола - у свом стилу је “испалио” паролу Милић, обраћајући се присутнима по завршетку пројекције. - Мирослав Чигоја је то документовао на прави начин, зато што је он највећи љубитељ групе “Ватрени пољубац”, и мог лика и дела.

Упитан да ли је све у филму истинито, Милић је, уз карактеристичан смех, одговорио:

- Још је три пута горе. Није тада било мобилних телефона, па да се сниме разни доживљаји у пијанству. Тога, можда, фали, па да слика буде комплетна. Рокенрол је разврат и блуд, на крају крајева.

Редитељ Чигоја је првобитно планирао да се фокусира на првих пет година континуираног рада чувене хард-рок групе, међутим...

- Кад сам почео да радим филм, дошао сам на идеју да ту убацим много више ликова, и најбитније детаље из његове комплетне каријере - каже аутор.

Редитељ и сам напомиње да филм није рађен за шири аудиторијум.

- Замислили смо да то буде за нас, да овековечимо, и за најжешће фанове “Ватреног пољупца”.

Чигоја је изразио жал што се у филму, иако је, по његовим речима, обећао, није појавио Младен Војичић Тифа, који је отпевао један албум “Пољупца”. Филм ће, како је најављено, имати и допуњену верзију, где ће се говорити и чувени менаџер Рака Марић, а замисао је да се учешће понуди и Емиру Кустурици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)