РЕТРО И РОМАНТИКА СУ ПОНОВО У МОДИ: Бојан Петровић (ВИС "Сцена") о повратничком албуму сниманом чак 10 година

М. Ћунковић

29. 09. 2020. у 08:52

ВОКАЛНО-ИНСТРУМЕНТАЛНИ састав "Сцена", чији чланови су из Мајданпека, Београда, Крагујевца, Пожаревца и Зајечара, обновио је рад и представио песме "Где је нестао месец" и "Покажи ми".

РЕТРО И РОМАНТИКА СУ ПОНОВО У МОДИ: Бојан Петровић (ВИС Сцена) о повратничком албуму сниманом чак 10 година

Фото Мирослав Балабановић

Оне најављују већ снимљен, трећи албум који би требало да се појави почетком пролећа 2021. под етикетом "Горатона". Подгоричани су објавили и њихово претходно издање 2008.

ВИС "Сцена" постоји још од 1983, а први албум, снимљен '89, објавила је 1994. кућа "Тејк ит ор лив ит". На том издању је и прва верзија песме "Где је нестао месец", а у ново рухо ће бити одевена још једна нумера са првенца, "Ко на јастуку". Група је наступала уживо само до 1990, а потом су активности биле усмерене искључиво ка студијском раду.

Нови албум је сниман чак 10 година, и садржаће 11 нумера, а назван је "Ти ниси тај", по обради песме Луиса Армстронга Pretty little missy из давне 1955. Актуелну поставку чине вођа групе, аутор и гитариста Бојан Петровић (на слици), певачица Александра Стојановић, Јован Ђапић (бас гитара), Игор Кокић (клавијатуре), Горан Јовановић (гитара) и Дејан Лазаревић (бубњеви). Петровић истиче да су све њихове песме љубавне - било да су брзе или лагане, у џез, поп или фанк маниру.

- Емотивни смо, носталгични и романтични, као да смо из неког другог времена када се другачије живело - сетно ће Бојан за "Новости". - Ниједна песма не звучи новије од 1990. Ми смо ретро бенд, а ретро је у моди. Музика нам је, у правом смислу речи, ванвременска.

Вођа групе се осврће на период кад је "Сцена" ступила на сцену.

- Било је тада југословенско тржиште, много више солиста и група. Све је имало више смисла, није било интернета ни пиратерије, бар не као данас. Плоче и касете су имале велике тираже, међутим, бендови из провинције, попут нас, нису могли да прођу поред "великих група из великих градова". И дан-данас је тако. Ако ниси из Београда, као да не постојиш. Нама је подједнако тешко било, и тада и сада, и поред интернета, "Јутјуба", да се представимо ширем аудиторијуму.

Финансије су, каже Петровић, главни разлог што бенд, за скоро 38 година постојања, није снимио више албума.

- Проблем је и што живимо у пет градова, и тешко нам је да се окупимо. Ако буде озбиљнијег интересовања за нашу музику, направићемо проширени састав и свирати свуда где је то могуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)