ШОН КОНЕРИ ПРОСЛАВИО 90. РОЂЕНДАН: Шкотски глумац и први тајни агент 007 ушао у десету деценију живота

В. Н.

26. 08. 2020. у 06:34

ШОН КОНЕРИ ПРОСЛАВИО 90. РОЂЕНДАН: Шкотски глумац и први тајни агент 007 ушао у десету деценију живота

Шон са супругом Мишел Рокенбурн / Фото ЕПА

ЖИЛАВА је та генерација 1930, прво је Џин Хекман, па онда Клинт Иствуд, а јуче и Шон Конери, напунио 90 година. Шкотски глумац и продуцент, који је први заиграо тајног агента Џејмса Бонда 1962. у филму "Доктор Но", и са 90 година је опасно заводљива икона мушкости.

На многим листама проглашен је за највећег мушкарца 20. века. Мајка му је била праља, а отац возач камиона и били су веома сиромашни. Као дечак, Шон је рибарио у каналу користећи мамине најлон чарапе, али је касније у интервјуима изјављивао да никада није дозволио да га скромни почетак спута у животу. Са 13 година се исписао из школе, разносио је новине и млеко, био шегрт код локалног месара, а касније је радио у руднику. Пуне три године је служио у Краљевској морнарици, крајем четрдесетих, и тада је урадио две тетоваже - "Шкотска заувек" и "мама и тата". Радио је као модел, представљао Шкотску 1950. на избору за мистера универзума и освојио треће место, после чега почиње да добија улоге у позоришту и на телевизији. Глумио је у филмовима "Несаломиви" (за улогу ирског полицајца Малонеа је добио свој једини Оскар), "Марни", "Име руже", "Лов на Црвени октобар", "Индијана Џонс и последњи крсташки поход"... Свој хонорар од филмова "Робин Худ: Принц лопова" и "Дијаманти су вечни", дао је у хуманитарне сврхе. Титулу витеза добио је 2000, а последњу улогу главног јунака у анимираном филму "Господин Били" снимио је 2003.

Женио се два пута - први пут са Дајаном Силентом, са којом има сина Џејсона који је такође глумац, а други са Мишел Рокенбурн са којом је још у браку. Члан је Националне партије Шкотске која се залаже за отцепљење Шкотске од Уједињеног Краљевства. Тренутно живи на Бахамима и зарекао се да ће се вратити у Шкотску оног дана када она буде била независна. Једном приликом је изјавио да Срби имају много тога заједничког са Шкотима:

- Верни су својој традицији и дубоко је поштују. Могли би и стотину година да живе под нечијом пацком, али никада не би заборавили свој идентитет. Поседују изузетну гостопримљивост и воле све који их посећују. Са друге стране, исто су тако тврдоглави и тешко мењају мишљење, а према женама не показују претерану нежност.

Конери пише поезију, али не дозвољава ником да је прочита. Занимљиво је да је одбио улогу чаробњака Гандалфа у трилогији "Господар прстенова", јер га је мрзело да се због снимања сели на Нови Зеланд. Двапут је одбио улогу у "Матриксу" и тврди да му ни дан-данас није јасно о чему се ради у том филму, као и у "Господару прстенова".

ЏЕЈМС БОНД СА ПЕРИКОМ

ЗА многе једини прави Џејмс Бонд је управо Конери. Интересантно је да је он у свих седам филмова у којима је играо тајног агента 007 ("Доктор Но", "Из Русије с љубављу", "Голдфингер", "Операција Гром", "Само двапут се живи", "Дијаманти су вечни" и "Никад не реци никад") носио перику, јер је косу почео да губи у 21. години. У приватном животу никада није носио перику, ни тупе. Неколико пута је био у животној опасности, претили су му партнери глумица са којима је играо, правили му заседе, а на снимању "Из Русије с љубављу", хеликоптер је пролетео тик изнад њега и замало га обезглавио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)