КАКО СУ СТОНСИ ВЕНЧАЛИ РАЈ И ПАКАО: Иван Ивачковић објавио проширено и допуњено издање књиге Уметност побуне

В. Н.

25. 08. 2020. у 16:35

КАКО СУ СТОНСИ ВЕНЧАЛИ РАЈ И ПАКАО: Иван Ивачковић објавио проширено и допуњено издање књиге Уметност побуне

Фото З. Јовановић

КЊИГА Ивана Ивачковића "Уметност побуне - Ролинг стонси" ("Лагуна"), која је својевремено била проглашена својеврсном рок библијом, стигла је у српске књижаре у новом, проширеном и допуњеном издању.

Ивачковић је прво издање књиге објавио пре више од 20 година, али је "Уметност побуне" стекла изузетну популарност код читалаца, док су је медији оценили као "револуцију у нашем рок издаваштву" и "ауторски потез највишег нивоа".

- Књига сада има неке нове текстове, јер су "Ролинг стонси" неуморна група, па стално нуде свеже разлоге за писање - каже аутор Ивачковић. - Има и нови дизајн, а ту су и неке нове фотографије. Издвојио бих фотографију Мика Џегера коју је снимио мој драги пријатељ, београдско-вашингтонски фотограф Каменко Пајић. То је можда најбоља Џегерова фотографија коју сам икада видео, а видео сам их заиста безброј. Срећан сам због тога што књига тако дуго живи и што интересовање за њу не јењава. Сваки аутор прижељкује такву судбину својим књигама.

Ивачковић додаје да је дуг живот који има "Уметност побуне" великим делом резултат дуговечности самих "Стонса", као и да је та фаза групе, током вишедеценијске каријере, пролазила кроз разне фазе:

- Током шездесетих сматрали су их бендом који је "венчао рај и пакао". Током седамдесетих претворили су се у децу капитализма. Током осамдесетих показали су да ризница није испражњена, и одбили сврставање у категорију "старих добрих" где су, под условом да су имали среће, завршили њихови вршњаци. Најзад, током деведесетих и у новом миленијуму, праћени милионима обожавалаца, популарнији него икад, показали су како се може пркосити законима природе.

Подсетимо, Ивачковић је водио кампању за београдски концерт "Ролинг стонса" који је 2007. одржан на Ушћу. Касније је био ВИП гост бенда који му је обележио живот, у Немачкој и Аустрији. Личне сусрете са Џегером, Ричардсом и осталима, убраја међу своје најлепше успомене и говори о њима као о "остварењу дечачких снова".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)