ЛУК ПЕРДИ И ЏАСИНTА БЕРНС: На ваш позив у помоћ - долазимо у Србију!

В. Н.

22. 08. 2020. у 22:30

НАМА у Србији тешко је замислити како се екипа одважних мушкараца и жена већ другу сезону емисије "Аустралијска спасилачка екипа" (четвртком у 21.00 на каналу Вијасат експлор) упушта у ризик спасавања бродова заглављених у мочварама препуних опасних животиња.

ЛУК ПЕРДИ И ЏАСИНTА БЕРНС: На ваш позив у помоћ - долазимо у Србију!

Фото: Вијасат

Лук Перди и Џасинта Бернс, у интервјуу за "ТВ новости", уверавају нас да је то сасвим нормална ствар.

- Све је почело пре неколико година када смо били на задатку у Квинсленду, где смо људима после велике олује помагали да извуку брод заглављен у блату. Случајно, ту су се задесили и наши данашњи продуценти. Наш посао учинио им се веома занимљивим и одмах су послали филмску екипу да пробамо да са њима снимимо оно што би се могло назвати пилот-епизодом. Тако је све почело - открива нам Лук, додајући да је "Аустралијска спасилачка екипа" настала јер су се у ствари сви нашли у право време на правом месту. Џасинта је појачање у другој сезони и нови члан тима, у ком су - сви равноправни.

- Поносни смо на то што радимо, јер помажемо људима. Колеге су експерти у овом послу, а ја као неко нов схватам колико је важно то што радимо. Бродови и машине компанија нису нимало јефтини. Када их задеси олуја, превелики је трошак отписати их. Ту ми ступамо на сцену. Већ смо познати као тим за немогуће послове. А када је реч о подели задатака на мушке и женске, тога код нас нема. Као и момци, и ми жене волимо да се добро испрљамо. Ходање и пливање у блату за нас није никакав проблем. Само да су наше колеге ту да нам притекну у помоћ кад је потребно, и спремне смо да радимо шта год треба - каже плавокоса Аустралијанка, којој би у Београду природно станиште била популарна улица Страхињића Бана.

Ипак, у Аустралији, она до колена у блату вади бродове из муља. А шта мисле о доласку у Србију?

- Ако имате неких проблема са поплавама или временским непогодама после којих је потребна помоћ да се спасавају имовина, животиње, или чак људи, само јавите. Одмах долазимо! Где год има блата - ту смо - поручује тим "Аустралијске спасилачке службе", додајући да им је највећи непријатељ у послу природно окружење.

Фото: Вијасат

- У Аустралији вас све гризе. И све покушава да вас убије. То је дефинитивно највећи изазов у нашем послу. Често смо осуђени на то да проведемо више дана на истом месту током спасавања. Тако да кад сутра дођете на брод или уђете у возило које користите у мисији, неопходно је најпре да га "очистите" од свих животиња које су преко ноћи одлучиле да то буде њихов нови дом. Морате увек да будете на опрезу. Не знате шта је опасније - змије, инсекти, крокодили, ајкуле... Свега има. Сваки пут када улазите у воду кроз главу вам прође мисао - можда је ово последњи пут - каже Лук, истичући да је опасност од неконтролисаних машина, можда, и најмања.

- Једно веома занимљиво спасавање за нас је било када због плиме никако нисмо могли да приђемо броду насуканом на спруд. Камионом нисмо могли преко воде. То је био први и једини пут да смо у серији употребили хеликоптер. Раставили смо цео брод, и комад по комад пренели га хеликоптером до камиона да бисмо га на сувом поново склопили - описује Џасинта једну незаборавну успомену са снимања, док Лук добацује да би "Спасавање хеликоптером" могао да буде сјајан спиноф ове емисије.

Фото: Вијасат

 
УВЕК ЧУВАЈТЕ НОГЕ И РАЧУНАЈТЕ НА ПЛАН Б

АУСТРАЛИЈСКИ ТВ хероји тренутно су оријентисани на мисије у својој земљи, али не крију да би волели да се у опасним задацима опробају и на другим континентима.

- То би за нас био велики изазов. Истовремено и ширење посла за нашу компанију. Радо бисмо помогли где год постији потреба за нашим услугама. У областима којима харају урагани, торнада, снажни земљотреси. Наша главна мисија је да помажемо људима. А са друге стране, био би то сјајан шоу - закључују Лук и Џасинта, за крај нам откривши две највеће тајне свог заната: - Увек чувај ноге, и рачунај на план Б, јер ће план А сигурно пропасти.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)