КРИС МАЛКИ: Када сретнете сродну душу, идите за њом

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

17. 07. 2020. у 16:52

АМЕРИЧКОГ глумца Криса Малкија (72) наша публика заволела је као Хенка у култној серији "Твин Пикс", Дејвида Линча, а играо је и у хит-филмовима "Рамбо", "Капетан Филипс" и "Готи".

КРИС МАЛКИ: Када сретнете сродну душу, идите за њом

Фото В.Данилов

У филмографији има више од 250 филмских и ТВ улога, а однедавно у Србији снима серију "Каљаве гуме", коју за РТС ради извршна продукција Easy E Films. Малки у романтичној комедији од десет епизода, у режији Миодрага Ћертића, а по сценарију Мие Ћертић, тумачи Роберта из Луизијане. Роберт се упушта у везу са 60-годишњом удовицом Весном (Горица Поповић) из Београда. Због пандемије вируса корона, од којег се Малки успешно опоравио, снимање "Каљавих гума" било је на паузи три месеца.


- Сада се осећам добро. Вадили су ми крв, био сам негативан и имам антитела, али пажљив сам и поштујем сва правила - истиче, у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", Крис Малки. - Снимао сам у Лондону серију "Моћ", коју прави "Амазон", и завршио је1. фебруара. Имао сам шест недеља одмора и после је требало да наставимо снимање у Ванкуверу, а тек потом да дођем у Србију. Ипак, "Моћ" је заустављена јер Канада не пушта грађане САД. Миодраг ме је звао, питао ме да ли сам слободан и рекао сам му да смо и мој асистент Дејна и ја имали корону да нам се чини да је безбедно да путујемо, али да сам свакако опрезан. Решили смо да дођемо и испало је савршено. Понели смо на аеродром у Лос Анђелесу мој уговор за овдашњу телевизију, као и уговор са агенцијом "Дон Баквалд и сарадници" која ме заступа. На шалтеру "Ер Франса" рекли смо службенику да идемо за Србију преко Париза и предали му наше, америчке пасоше, а он је одвратио да не можемо да полетимо. Покушао сам да му објасним да не остајемо у Паризу, већ да имамо само преседање, а он нам рече да не можемо да слетимо. Дејна му показује уговоре, но они службеника нису занимали. Био сам миран, а одлучан, и питао сам могу ли да нам врате новац, али није могло ни то. Потом је нека службеница рекла да нас пусте. После нисмо имали проблема ни на царини, ни у Паризу, ни у Србији.

Фото В.Данилов

Са Горицом Поповић на снимању серије "Каљаве гуме"


 


 


Шта вас је мотивисало да се укључите у овај пројекат?
- Са колегиницом Нином Салинен, која такође глуми у "Каљавим гумама", играо сам у великој представи "Дар" у Лос Анђелесу. Након тог комада остали смо пријатељи. Позвала ме је за Божић, рекла да постоји пројекат у Србији и питала ме да ли бих хтео да играм у њему. Прочитао сам сценарио, био је веома добар, упознао сам Ћертиће, Миу и Миодрага, и прихватио сам позив.

То је, дакле, ваш "дар" нама?

- Можда јесте (смех). Радовао сам се доласку и био сам узбуђен, јер никад нисам био у Србији. Неки моји пријатељи су били, а имам и много пријатеља из Румуније и Мађарске. Пре свега сам дошао зато што ми се допада сценарио. Миа је диван писац, и свиђају ми се сви јунаци, јер делују стварно и лако је саосећати са њима. Када завршим снимање, мораћу да останем још недељу дана због прописа, и мислим да ћу само да уживам у граду и на реци. Радимо дванаест сати, шест дана седмично, али имамо дивну екипу. Горица је пријатељски настројена и веома је паметна глумица. Сјајан је осећај када радимо заједно.

Да ли сте до сада успели да уживате у Београду упркос епидемији?

- Разгледали смо и видели неке музеје, Трг републике и Калемегдан. Било је дивно и опуштено, а има и сјајних ресторана. Људи су веома пријатни, осећам се као код куће. Одрастао сам у северном делу САД, у Минесоти, а Београд личи на њу и има њен дух. Минесота лежи на Мисисипију, а овде су Сава и Дунав, и тло у Минесоти је попут овог... Лудо је и веома лепо.
 

Фото В.Данилов

У друштву Горице Поповић и Тање Бошковић 


Ваш јунак у "Каљавим гумама", Роберт, прелази океан због љубави. Који га још изазови очекују?
- Када сретнете сродну душу, идете за њом, шта год се десило. Роберт је човек који следи своје срце, импулсиван и слободног духа. Када му Весна каже да посети Србију, он одговара "наравно", и заиста дође. Робертова и Веснина привлачност је магнетска. Ипак, Роберт покушава да нађе место у овом друштву. Сјајан је рибар и спријатељује се са групом пецароша. Весна је помало љубоморна, јер је стално са другарима и њихова веза се компликује.

Једна од порука серије "Каљаве гуме" је да се живот не завршава у шездесетима. Како ви гледате на то?

- Људи увек имају одређена очекивања од вашег живота, али ви немате обавезу да их испуните. "Каљаве гуме" говоре о искуствима, о мноштву искустава, а такође и о томе да треба да будете аутентични, да живите свој живот, да следите своје срце. Ову причу схватам лично, јер ми је жена, Карен Ландри, умрла пре пет година, после 35 година брака. Сви су имали савет како да се са тиме суочим. Никоме ко је са мном разговарао није умро вишедеценијски партнер, али је свако имао теорију о томе шта би требало да радим. Лик Весне у серији пролази управо кроз то. Мислим да човек мора да настави да живи, да се бори за сваки дан. Или умире. Изабрао сам да живим.

Фото В.Данилов

Екипа серије "Каљаве гуме"


Шта после 30 година мислите и осећате када се помене "Твин Пикс"?
- У биографији имам два пројекта који су постали стилске фигуре. Људи кажу да је нешто "твин пикс" моменат или "немој да глумиш Рамба". Оригинални "Твин Пикс" био је узбудљив и радила га је сјајна глумачка екипа - Кајл Маклахлан, Лара Флин Бојл, Џоан Чен... Била је то прва серија на темељима магичног реализма. Неке су серије само донекле тако изгледале, попут "Зоне сумрака", у којој сам такође глумио. Било је узбудљиво радити са сценаристом Марком Фростом и режисером Дејвидом Линчом. Фрост и многи глумци постали су ми пријатељи, и то је било дивно искуство. Свиђало ми се шта је мој јунак Хенк радио. Осмислио сам га по другару који је одслужио десет година у затвору због оружане пљачке. Тај другар, Стив, био је веома шармантан, згодан и забаван тип, али велики лажов. Увек је лебдело питање шта је у њему стварно. Прочитао сам улогу и почео да размишљам о томе какав Хенк треба да буде, и одмах се сетио решења - Стива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)