Хрват због наводног плагијата тужи Пола Макартнија?

М. Ћ.

недеља, 21. 06. 2020. у 08:25 >> 11:29

Хрват због наводног плагијата тужи Пола Макартнија?

Фото: З. Јовановић и ЕПА

НАКОН што је добио званичну експертизу Хрватског друштва композитора о, како се наводи, постојању изразите подударности песме “Само ме драга не остави” (1997), његовог тадашњег “Пађен бенда” и нумере Пола Макартнија Confidante, објављене 2018. године на албуму Egypt station, фронтмен загребачке групе “Аеродром” Јурица Пађен могао би да тужи светску звезду за плагијат. Тако нешто би, без сумње, представљало преседан на поп-рок сцени нашег региона.

- Морам да седнем и добро размислим - каже Пађен, који се, својевремено, са “Аеродромом” прославио уз хитове “Дигни ме високо”, “Фратело”, “Обична љубавна пјесма”... - Тужба се као опција сама по себи намеће, али га још нисам тужио. Није лагана одлука, а ја нисам тип кога лова покреће, али ми није мрска. Мени је сад најважније да, за почетак, црно на бело имам доказ да радим у складу с највишим ауторским стандардима.

По ономе што је, на ту тему, за “Новости” говорио крајем прошле године Пађен, није се стекао утисак да размишља о судском процесу:

- Софтвер је показао 97 одсто поклапања. Није то да сам ја пустио машти на вољу, или “што је баби мило, то јој се и снило”. Претпостављам да је то случајно. Не желим да оптужим човека да је украо, али, сличност је невероватна. Песме су из истог акорда, имају исти темпо, мелодију, аранжман... То ми је комплимент - причао је тада Јурица за наш лист.

Поређење две нумере објављено је недавно на “Јутјуб” каналу групе “Аеродром”, уз разноврсне коментаре. Док једни сматрају да се ради о очигледном плагијату, има и оних који мисле да се таква мелодија може чути у доста песама, и да основа за тужбу нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)