ЗА ДРУГЕ ЈЕ БИЛА ЗВЕЗДА, ЗА НАС НАНА СА ХАРМОНИКОМ: Драгана Стевовић, унука Радојке Живковић, о меморијалној изложби у Крушевцу

С. Бабовић

16. 08. 2022. у 13:00

ЗА такве таленте се каже да се рађају једном у 100 година, али мислим да је то у случају моје нане још и дуже.

ЗА ДРУГЕ ЈЕ БИЛА ЗВЕЗДА, ЗА НАС НАНА СА ХАРМОНИКОМ: Драгана Стевовић, унука Радојке Живковић, о меморијалној изложби у Крушевцу

Радојка и Тине Живковић, Фото С. Бабовић

Скоро цео век је прошао од њеног рођења, а још нема неке нове Радојке. Овако за "Новости" сведочи Драгана Стевовић, унука славне хармоникашице Радојке Живковић, рођене 1923. у селу Глободер код Крушевца. У месецу када се обележава 20 година од њене смрти и 99 година од дана када се родило "чудо од детета", "Моцарт на хармоници" или "Ширли Темпл", како су је звали Американци, њена унука је прикупила драгоцена Радојкина сведочанства и од синоћ, па у наредна два дана, посетиоци изложбе у Караџићевој бр. 8 у Крушевцу моћи ће да виде изузетан легат, али и да се окушају у свирању на оригиналној дугметари.

- Можда најважнији део изложбе су Радојкина и Тинетова хармоника, а ту су и бројне фотографије, које сам хронолошки приредила кроз два албума - прича за наш лист Драгана.

- Један је из периода када је нана била Томић, а други је већ као Живковић, када је с успехом наступала са својим Тинетом. Најстарија фотографија је из 1935, када је као девојчица успела да победи и свог оца и будућег супруга на великом такмичењу хармоникаша у Крагујевцу. Сребрне плоче за албуме продате у тиражу већем од 50.000, многа признања, захвалнице, награде које су обележиле њену каријеру такође су уврштене у поставку сећања.

Драгица Стевовић са бабином хармоником, Фото С. Бабовић

Наша саговорница присећа се како је као девојчица фамилијарно пратила нану на наступима. У сећању су остале "Жупске бербе" у Александровцу. Приватно, додаје, била је веома блага, привржена породици.

- Тек у зрелим годинама сам постала до краја свесна њеног значаја и легата, јер само се кроз маглу сећам како су се познати певачи и музичари "тискали" око нане, која је била главна - каже нам Радојкина унука.

- За нас је било сасвим природно да сретнемо Силвану Арменулић у "бекстејџу". Када сам одрасла и почела више да истражујем о баби, да упознајем њен богат опус, и сама сам била затечена. Била је изузетан музичар, али и текстописац, композитор, кантаутор.

Радојка и Тине са унуком и снајом, Фото С. Бабовић

Музичке гене наследили су сви Томићи и Живковићи, као што је и сама Радојка таленат наследила од деда Мате, који је био гуслар, односно оца Тихомира, једног од првих хармоникаша у Србији.

- Прадеда је, осим Радојке, имао Радосава, мог деду, и ћерку Милосију - вели нам Драгана.

- Стриц Зоран такође је био хармоникаш, док је Милосијина ћерка Даница - певачица. Уз то, Радојкин унук Александар, син Слободана Живковића, с успехом ствара у Аустралији као виолончелиста и музикотерапеут. Слободанова ћерка Марија је виолинисткиња и оперска певачица. Други Радојкин син, Зоран, изузетни је професор музике, магистар клавира и виолине, а његова ћерка Милена шеф је оркестра у Доминиканској Републици. Ја нисам наставила ту традицију, већ сам као и отац, постала учитељ. Ипак, свирам хармонику и својим ђацима редовно преносим знање уз музику на часу.

Уметница је освојила бројна признања, Фото С. Бабовић

КАРИЈЕРА ЗА ГИНИСА

СНЕЖАНА Живковић, Радојкина и Тинетова снаја, предано је прикупљала драгоцен материјал о свекрви и захваљујући њеним напорима, Радојка Живковић је са 71 годину активног наступања уврштена у Гинисову књигу рекорда. Већи део живота, наступала је са супругом Милутином Тинетом Живковићем, који је био неуморни концерт-мајстор и организатор турнеја. На десетине хиљада концерата, на десетине признања, компоновање данас већ култних кола попут "Тракторског", "Тинетовог", "Радојкиног" и "Мераклијског" обележиле су стваралаштво "чарапанске Ширли Темпл".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио