"ЗЛАТНА ТРУБА" ДАР "НОВОСТИ" У РУКЕ ПАВЛОВИЋУ: Доделом награда завршен сабор трубача у Гучи који је распаметио посетиоце, улице и шатре

Новости онлајн

08. 08. 2022. у 01:18

НАЈБОЉИ на овогодишњем сабору у Гучи, Драган Павловић из оркестра Драгачевски трубачи добио је дар "Новости" - "Златну трубу".

ЗЛАТНА ТРУБА ДАР НОВОСТИ У РУКЕ ПАВЛОВИЋУ: Доделом награда завршен сабор трубача у Гучи који је распаметио посетиоце, улице и шатре

Фото: З.Ј.М.

Протутњало је трећег дана Сабора 200 трубача проносећи звуке мелодија са којима су се на стадиону крај Бјелице борили за најпрестижније награде. Према одлуци стручног жирија, прву трубу освојио је Елвис Бајрамовић, док је за најбољи оркестар проглашен оркестар Бојана Крстића.

Фото: З.Ј.М.

Најизворније је музицирао Марко Трнавац, иначе двоструки добитник Златне трубе "Ве-

черњих новости". Један за другим ређали су се оркестри са југа и из Западне Србије, а сваком од њих прилазио је Душан из Шведске, китећи их са по 500 евра. Вели за наш
лист да му је покојна баба у аманет оставила да сву њену уштеђевину, тешко зарађену у белом свету, мора да потроши на трубаче у Гучи:

- Баба ме је одгојила. Умрла је пре него што сам напунио 18. Иако због жалости за њом нисам желео да славим пунолетство, тог дана су ми на врата закуцали трубачи. Питао сам их ко их је послао, рекао да ја ништа не славим и да мора да је грешка. Они одговорише да су још пре годину дана уговорили свирку за мој рођендан, са мојом покојном бабом. Она их је добро частила и испоштовали су њену жељу. После сам нашао и њено писмо у ком ми поручује да су трубачи њена жеља и да сву њену уштеђевину морам потрошити у Гучи. Зато сваке године из Шведске долазим да уживам у звуцима најбољих трубача и богато их частим.

Као у чуду дефиле трубача из баште хотела "Златна труба" посматрали су Италијани, Ђузепе Марко Амато, Виченцо Соларо и Антонио Пикаскија. Њих је на Сабор довео Чачанин желећи да им покаже српско гостопримство и провод. Омамљени мелодијама најбољих трубача одмах су договорили да у овом крају отворе испоставу - фабричко постројење њихове фирме из Италије.

- Гуча нас је купила - говоре нам Италијани, који ће од сада бити редовни гости у Драгачеву.

- Нема дилеме, наша фирма ће пословати у овом региону. Једини услов сада јесте да на отварању свира трубачки оркестар. Не знамо који, свеједно је, овде су сви мајстори. Они чак знају и нашу песму "Бела ћао", што нам је било невероватно.

Улице драгачевске престонице трубе претходна два дана биле су крцате. Све је мирисало на некадашње саборе када је ову малу варош походило на стотине хиљада људи из свих крајева света. Шатре су биле пуне, трбушне плесачице на столовима, стотине бравчади на ражњевима, хектолитри пива, ракије ко зна колико. Сабор се коначно враћа стазама старе славе.

- Претходних пет година била сам сведок одумирања ове манифестације, било је људи све мање, а трубаче је ретко где имало да чујеш. Ове године Сабор поново личи на онај из срећних времена када је Гуча кључала - рекла нам је Милица из Ваљева, која са својим друштвом у Гучу долази више од две деценије.

Сабораше је у суботу увече распаметио Биг бенд оркестар РТС-а, а вече им је "забиберио" мајстор трубе Дејан Лазаревић, као и најбољи виртуоз на труби Екрем Мамутовић. Ништа мањи угођај није причинио и трубач Марко Трнавац, двоструки добитник "Златне трубе", дара "Новости".

- Радујем се што видим да је Гуча опет пуна као некад. То, верујте, утиче и на нашу свирку.

Свирамо са већим жаром и љубављу. Надамо се да ћемо освојити неку од главних награда, али гарантујем вам да ниједна награда за сваког трубача није ни приближна "Златној" од "Новости". Она је једноставно нови живот - рекао нам је Трнавац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ХОТЕЛ НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Хотел Continental је познат по томе да представља одличан однос цене и квалитета