ПЕВАЋУ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА: Великан народне музике Зоран Калезић представио нови албум "Споменар" са 15 песама

В. ПАНТЕЛИЋ

01. 07. 2022. у 08:10

ЈЕДАН од најбољих певача народне музике, велики и јединствени Зоран Калезић (72), представио је у продавници "Југотон Кроација рекордс" у Београду, нови студијски албум "Споменар", са 15 песама.

ПЕВАЋУ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА: Великан народне музике Зоран Калезић представио нови албум Споменар  са 15 песама

Фото З. Јовнаовић

Неке од нумера, попут "Чија ли си", "Не тражи мене", "Магија нежности" или "За Ирену", публика ће први пут чути, а ту су и Калезићеви проверени хитови - "Стан младости, стани, стани", "Мој добри анђеле", "Мој живот је моје благо", "Како је лепо у мом крају"...

Композицију "Због ђевојке Црногорке", са којом је пре 50 година победио на фестивалу "Песма лета" и која је ушла у антологију црногорске забавне музике, Зоран је снимио у новом аранжману.

Истакнути уметник који је продао више од 20 милиона носача звука, на промоцију је дошао лимузином из хотела "Славија", а затим је у Нушићевој улици изашао из ње, ослањајући се на штап за ходање и своју супругу Ирену. На улици су га дочекале Лепа Лукић, Нада Обрић и Милена Плавшић са којима се срдачно поздравио и изљубио, а унутра и Андрија Бајић, Петар Божовић, Милан Ђурђевић из "Неверних беба", Ацко Незировић, ћерка Александра, пријатељи из Београда...

- Дошао сам Нушићевом, јер сам том улицом и кренуо у исписивање музичке антологије ових простора - рекао је Зоран Калезић, који је последње две године, упркос раку плућа, радио на новим песмама.

- Данас сам у Београду, јер је овде све почело. У Београд сам дошао аутобусом из Берана, а онда таксијем од станице. Док смо путовали, стаде аутобус у Љигу, а сви путници изађоше и купише некакве сомуне са кајмаком. Ја гладан, али не смем да купим ништа, како не бих потрошио оно мало новца што сам имао. Зато данас, када идем негде, кажем сину да купи пет сомуна са кајмаком.

Таксиста је укључио таксиметар и кренуо ка Македонској улици, а Калезић је само пиљио у справу, страхујући да неће имати довољно пара да плати. Углавном, било је новца, па је Зоран стигао пред кафану "Грмеч", где га је дочекао чувени Миле конобар. Требало је да станује код рођака, очевог брата од тетке, угледног судије. Али, када му је дошао на врата, рођак се разгоропадио и питао Зорана зашто брука оца тиме што хоће да буде певач. Још му је рекао да неће ући у његову кућу. Приповедао је присутнима и како је био гладан, када је отишао у кафану да упозна свог побратима и кума Тому Здравковића, испред кога је било брдо хране и пића, па је узео хлеб и ставио га под мишку, све страхујући да ће Тома мислити да је он нека скитница. Када је кренуо у тоалет, жена која је радила за касом питала га је: "Сине, да ли си гладан?" Калезић је одговорио да јесте, а она му је рекла да дође касније, кад сви оду, па ће му дати бон да једе. Осим хлеба, тада је јео супу и могао да бира од три јела шта хоће. Тада му је Лепа Лукић дала паре да изнајми свој први стан у Београду.

- Ово је кварт моје младости, а био је омеђен кафанама "Грмеч", "Шуматовац", "Сунце" и "Под липом" - објаснио је Калезић.

- Хвала свима што сте дошли и увеличали ми овај дан. Неизмерно сам срећан што сам себе убедио да се не предајем, као некада Италијани по Црној Гори. Ја се предавати нећу, до последњег дана ћу се бавити музиком.

Након што је прочитана честитка директора ПГП РТС Владимира Граића и приказана видео-порука директора "Кроација рекордса" Желимира Бабогредца са Корчуле, Калезићу је уручено и посебно признање те куће, за изузетан допринос дискографији. Певач је на крају указао почаст и својој другој супрузи Ирени.

- Признајем љубав као нешто без чега се не може - казао је.

- После смрти прве супруге и мајке моје деце, случајно сам срео Ирену, девојку од Милојевића. Хтео сам да узмем њено презиме, да ми покојна мајка није рекла да ће због тога скочити у бунар. Ирена ме пази као да сам једини на свету. Када смо се венчавали, рекао сам матичару: "Ја са мном не бих живео 10 дана, а она ако хоће са мном, добродошла је за цео век."

РЕЈ ЧАРЛС СРПСКЕ МУЗИКЕ

КАЛЕЗИЋ је на промоцији албума "Споменар" рекао и да му је дугогодишња жеља да отпева неку песму са "Неверним бебама", ако буде успео, а нада се да хоће. Са друге стране, фронтмен "Беба" Милан Ђурђевић испричао је да Зоран и он пријатељују од једног специфичног и чудног тренутка:

- Били смо на заједничкој турнеји и три дана смо се познавали пре тога. Мени после концерта, у поноћ, јаве да ујутру морам да будем у Београду. Однекуд долази Зоран и пита ме шта је проблем. Ја му кажем, а он ће: "Хајде, твој брат ће да те вози". Једини је био колима. Одвезао ме је у Београд, сачекао да обавим шта сам имао и у 11 сати нас је вратио тамо где је те ноћи требало да наступимо. Зоран Калезић је Реј Чарлс српске музичке сцене. Оно што је он отпевао и оставио иза себе, није само народна музика, то је евергрин, блуз, оно најбоље што смо као народ оставили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЛАКШИ И НАЈТЕЖИ ЈЕЗИЦИ ЗА УЧЕЊЕ: Постоји пет категорија - видите у којој се налази СРПСКИ