НА КЛУПИ КОД БАТЕ: У Сопоту 4. јула, откривањем споменика почиње 50. Софест

М. Мирковић

29. 06. 2022. у 14:00

ЈУБИЛАРНИ 50. филмски фестивал у Сопоту, популарни Софест, почеће 4. јула свечаним откривањем споменика глумачкој легенди Велимиру Бати Живојиновићу и пројекцијом филма "Тома" Драгана Бјелогрлића.

НА КЛУПИ КОД БАТЕ: У Сопоту 4.  јула, откривањем споменика почиње 50. Софест

Фото В. Данилов

До 10. јуна, у (под)космајској вароши ће бити приказано 27 филмова у оквиру такмичарске конкуренције, два међу њима премијерно.

Уметнички директор фестивала Александар Аврамовић је новинарима казао да ће споменик Живојиновићу (1933-2016), рад вајара Ранка Ђанковића и Ливнице Јеремић, бити постваљен испред зграде Центра за културу Сопот, и напоменуо:

- Неће проћи много времена, а млади, и не само млади, ће заказивати састанке на клупи код Бате.

Аврамовић је открио да су овогодишњи добитници награде "Статуета слободе" за допринос филмској уметности глумица Тања Бошковић, сценограф Миленко Јеремић, редитељ Здравко Шотра и сценариста и редитељ, академик Душан Ковачевић.

- Поводом јубилеја одлучено је да изузетно доделимо четири "Статуете слободе" за огромне доприносе филмској уметности и тако овековечимо грандиозна дела четворо великих уметника. Оваква уметничка репрезентација чинила би велику част и много већим кинематографијама и културама - истакао је Аврамовић.

Премијеру ће у Сопоту 5. јула имати дебитантски филм "Усековање" редитеља Синише Цветића, портрет једне породице, као и словеначко-српска копродукција "Свемир међу нама", редитељке Рахеле Јагрич Пирц, који ће бити приказан 10. јула.

Важна манифестација

ОНАЈ ко је пропустио у биоскопу и на телевизији филмове из претходних годину дана, у Сопоту на једном месту може да их види буквално све, истакао је представник Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) Петар Алемпијевић. Председник општине Сопот и фестивалског одбора Жика Милосављевић оценио је да су за 50 година многи ствараоци представили своје филмове на Софесту, који је данас манифестација од интереса за град Београд, а Драгана Чолић, директорка Центра за културу Сопот у коме се одвијају програми, истакла је да је и сама расла уз фестивал који негује љубав према филму.

У програму фестивала су Ковачевићева драма "Није лоше бити човек", "Опкољени" редитеља Милосава Савића о борби четничког команданта Николе Калабића са Немцима 1942. године и комедија "Не играј на Енглезе", у којој је последњу улогу остварио глумац Марко Живић. У конкуренцији за награде су, између осталих, и "Пуцњи у Марсеју", "Келти", "Златни дечко", "Мрак", "Хероји", "Било једном у Србији" и "Лето када сам научила да летим". На затварању ће бити приказан "Јужни ветар 2 - убрзање" са Милошем Биковићем, а о наградама ће одлучивати жири у коме су глумци Снежана Богдановић и Андреј Шепетковски и професор Факултета драмских уметности Раденко Ранковић.

- Јубиларни програм је сачињен по моделу националног филмског фестивала - да се једном годишње види и оцени укупна продукција - истакао је Аврамовић, наводећи да "Сопот заслужује да буде седиште одржавања националног филмског фестивала у Србији" и да овогодишњим концептом на делу показује како то треба да буде.

џ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор