ДАЛАРАС ОТВАРА "ГИТАР АРТ ФЕСТИВАЛ": Чувени Грчки уметник и осведочени пријатељ Срба стиже 17. маја у Београд

В. М. П.

23. 03. 2022. у 13:21

СВЕТСКИ славан грчки музичар, композитор и певач Јоргос Даларас (72), један од највећих певача традиционалне ребетико музике иза кога је 86 албума, продатих у више од 20 милиона примерака (плус још 70 албума на којима гостује великанима Микису Теодоракису, Стингу, Пако де Лусији, Ал ди Меоли...), стиже по пети пут у Београд, на концерт 17. маја у "Комбанк дворани", којим ће бити отворен 23. "Гитар арт фест" (улазнице од 2.590 до 6.590 динара).

ДАЛАРАС ОТВАРА ГИТАР АРТ ФЕСТИВАЛ: Чувени Грчки уметник и осведочени пријатељ Срба стиже 17.  маја у Београд

Фото Instagram/math_studio

Даларас ће у српској престоници извести многобројне хитове из каријере која траје 55 година, а пратиће га ансамбл од 16 најбољих грчких музичара. Публику ће повести на путовање у Еладу, кроз музику бузукија и ребетика на гитари.

Легендарни уметник из Пиреја, кога сматрају једном од најистакнутијих личности савремене грчке музичке културе и један од најуспешнијих композитора данашњице, стекао је репутацију певача душе, због песама у којима изражава протест, социјално огорчење и наду. Увек је спреман да подржи и брани најнемоћније и често износи мишљење о неком културном, друштвеном или политичком догађају. Његов хуманитарни активизам препознале су и Уједињене нације чији је амбасадор добре воље за избеглице од 2006. И Даларасова породица је својевремено била протеривана током политичких сукоба Грчке и Турске. Његова мајка, сва њена браћа и сестре, рођени су у Измиру, али су били приморани да као избеглице дођу у Пиреј, где се Даларас родио 1949. За себе каже да је избеглица из Микроазије и да веома добро разуме све трауме кроз које пролазе балкански народи током историје.

Током НАТО агресије на Србију, Даларас је 2. априла 1999. одржао велики антиратни концерт за српски народ, на Аристотеловом тргу у Солуну, на ком је наступио и Горан Бреговић, са којим је две године раније снимио албум Yannena With Two Canvas Shoes.

Неколико дана касније, са колегом Алкиносом Јоанидисом и још петорицом музичара, допутовао је у Београд и бесплатно певао грађанима, 8. априла на Тргу републике. По повратку у Грчку, 26. априла учествовао је на протестном концерту Микиса Теодоракиса на тргу Синтагма у Атини, у част подршке Србима.

- Било је то веома сурово време и драматично искуство за мене - сведочио је за "Новости" 2015. Јоргос Даларас.

- Важне личности и политичари су нас уверавали да се границе не мењају, али им нико није поверовао. Одрастали смо са логиком да није потребно више сукоба и конфронтација, поготово да нису потребни ратови и крвопролића. Све је била лаж и показало се да су моћници увек испред и патронизују зло и неправду. Имао сам потребу да дођем у Београд док су бомбардовали вашу земљу и свирам на Тргу републике. Балкан је леп, али му сама историја прави замке. Мало-мало проживљава трагедије, а људи трпе.

Љубав Далараса и Србије резултирала је многим његовим обрадама наших песама, док је његова верзија баладе Mi Mou Thymonis Matia Mou ("Не љути се на мене, око моје") композитора Ставроса Кујумџиса, у међувремену, постала омиљена српска песма. Многи српски спортисти, а посебно тренери, попут покојног Дуде Ивковића, Жељка Обрадовића или Душана Бајевића, велики су обожаваоци и пријатељи Далараса, који се у својој домовини сматра полубогом, и често одлазе на његове наступе по грчким клубовима.

РЕБЕТИКО, БУЗУКИ, ФАДО, ФЛАМЕНКО...

ПОД слоганом "Етно", од 17. до 21. маја, на више локација у Београду, биће одржан 23. "Гитар арт фест", а осим Далараса, најављени су и гитариста Мирослав Тадић, који ће наступити са певачем Божом Врећом, тамбурашем Бранком Јовановићем и гитаристом Ђусијем Ковачем. Посетиоци ће имати прилику да чују звуке ребетика, бузукија, милонге, фада, фламенка, али и класике, јер "Гитар арт фестивал"негује и промовише класичну музику, не само на гитари него и другим инструментима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ИЗУЗЕТНО ЛЕПОЈ ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ: Недавно потпуно реновиран хотел из познатог светског ланца Хилтон